Skötselråd – Gerbil/Ökenråtta

GERBIL/ÖKENRÅTTA

Meriones unguiculatus

Gerbiler härstammar från Mongoliet där de lever vilda i öken och halvökenområden. De lever i grupper och bor i långa tunnelsystem som de gräver i marken. Arten upptäcktes i slutet av 1800-talet och kom till Europa på 1960-talet. Gerbiler finns idag i många olika färger ursprungsfärgen är agouti- brun med röd ton. De blir könsmogna när de är ca 2-3 månader. Ungarna föds efter 21-26 dygn och kullstorlekarna varierar mellan 2-9 ungar. Ungarna bör vara hos sin mamma i 5-6 veckor. Då gerbilen är ett flockdjur och de i naturen lever i par eller grupper bör de aldrig leva ensamma. Gerbiler har ungefär samma dygnsrytm som ett litet barn dvs. de är vakna under flera kortare perioder dag- och nattetid. En gerbil lever ca. 3-4 år, blir från nos- till svanstipp ca. 22 cm lång och väger mellan 90 och 110 gram.

Enligt lag måste gerbilburen vara minst 0,12 kvadratmeter där kortaste sidan måste vara minst 25 cm och minsta tillåtna höjd är 20 cm, men den bör vara betydligt större. Ett stort akvarium med tak av metallnät kan vara ett lämpligt gerbilhem. Som bottenmaterial kan man använda t.ex. alspån, kutterspån eller pappersströ i ett tjockt lager så att gerbilen kan gräva gångar. Burens bör rengöras 1-2 gånger i veckan. I buren ska finnas ett hus, gärna i naturmaterial, matskål och vattenflaska. Gerbiler ska inte ha leksaker och hus av plast då de lätt gnager sönder plasten som då lätt kan orsaka skador. Hjul är i regel inte lämpligt hos gerbiler då de lätt kan skada sina svansar. De behöver även en skål med fin sand som de kan ”bada” i och pinnar eller träleksaker som de kan gnaga på då gerbilers tänder fortsätter att växa hela livet. Buren ska stå på en dragfri plats, ej i direkt solljus. Lämplig temperatur för en hamster är ca 18-23 grader.

Gerbilen ska ha fri tillgång till gerbilfoder (ofta går hamsterblandningar också bra) och hö av god kvalitet. Då gerbiler i naturen äter än varierad diet kan de få små bitar av grönsaker t.ex. gröna ärter, sallad, äpple eller broccoli; man kan också ge lite havregryn, knäckebröd eller mjölmask då och då. Man måste inte mata i matskålen utan kan variera utfodringsätt genom att t.ex. strö maten i buren eller lägga den i en aktiveringsleksak. Gerbiler ska ha fri tillgång till rent vatten som byts dagligen, använd vattenflaska eller skål (om du har flaska är det bra att ha lite koll i början så gerbilerna faktiskt dricker ur den).

Med lite tålamod är gerbiler oftast lätta att få tama. Ge dem gärna små godbitar som de får ta i handen och låt dem nosa på dig innan du tar upp dem. Håll dem i kupade händer med båda händerna runt hela gerbilen så de inte kan hoppa/ramla när du bär den. Svansen är mycket ömtålig så lyft den aldrig i svansen! Tänk på att även lugna gerbiler kan bitas om de överraskas eller väcks abrupt. Gerbiler tycker mycket om att röra sig, släpp den gärna på golvet i en gerbilhage då och då. Låt ej gerbilen umgås med andra husdjur.

Om gerbilerna visar tecken på att må dåligt, t.ex. om de är onormalt slöa, nyser, har diarré, dålig aptit eller onormal klåda rekommenderar vi att du kontaktar våran veterinär för råd/behandling.

Bra saker att ha:

Bur
Hus
Skålar
Vattenflaska
Bottenmaterial


Pellets/fröblandning
Godis
Tunnlar

Gerbilhage
Sandbad
Gnagmaterial
Leksaker


Fler skötselråd