fbpx

Svenska

Skötselråd för Kampfisk

Betta Splendens

Kampfisk, en populär och vacker som finns i många olika färger och varianter.

Kampfisken är en utav de mest populära fiskarna i butik, den drar till sig ögonen direkt då det är en fantastiskt vacker och grasiös fisk. Oftast är kampfisk hanen känd för sina stora och svängande fenor i starka färger.

Men det finns många olika varianter på kampfiskar.

Kampfisken tillhör gruppen Labyrintfisk tillsammans med exempelvis Gurami.

  • Ursprung: Asien, Thailand
  • Storlek: ca 7 cm
  • Minimum akvarium: 40 cm och 35 liter
  • pH värde: 6-8
  • Temperatur i akvariet: 24 – 28 °C
  • Kost: Köttätare – Carnivore

Bra saker att ha:

Könsskillnad på Kampfisk

Generellt sätt så är kampfisk hanens fenor längre och större än vad honans är, samt så är oftast kampfisk hanen färggladare. Däremot så finns det idag flera olika varianter utav kampfiskar varav bland annat en variant som heter plakat. Där har hanen mindre fenor än den vanliga klassiska kampfisken.

Det finns även många honor idag som är riktigt färgglada och vackra. För säkerhetens skull så fråga personalen i butiken när du köper din kampfisk. Så vet du säkert vilken sort och vilket kön det är på din nya kamrat.

Kampfiskens temperament

Kampfisken är en fisk som är känt sedan länge att vara en riktig bråkstake. Som namnet lyder så är det en fisk som gillar att kampa, i alla fall hanarna. Kampfisk hanar ska man absolut inte hålla tillsammans då dessa kommer att kampa och slåss tills den ena dör.

Annars är det väldigt individuellt från kampfisk till kampfisk, de generella rekommendationerna är att inte blanda kampfisken med några andra fiskar. Sen beror detta på storleken på akvariet, inredning samt vilka fiskar man har i akvariet.

Fiskar som tenderar att bita på kampfiskens fenor ska man absolut inte ha i samma akvarium som en kampfisk. Ifall man tycker att sin kampfisk ser ensam ut så kan man fundera på att blanda i ett par kampfiskhonor. Helst ska man ha fler än en hona per kampfiskhane då det är mindre risk att kampfisk hanen jagar honan.

Vill du blanda en hane tillsammans med kampfiskhonor eller andra arter så ska akvariet vara på minst 90cm och 120 liter för att ge tillräckligt med utrymme till alla fiskarna.

Lek på Kampfisk

Kampfisken är en skumbobyggare, detta betyder att kampfisken bygger sitt bo oftast i ett hörn eller bland flytväxter i akvariet. Boet ser oftast ut som skum och därav kommer namnet ifrån.

Vid själva leken så lägger sig hanen som runt om honan och befruktar hennes ägg. Hanen tar sedan äggen med munnen och för dem till skumboet.

Efter leken är det naturligt att honan blir bortstött utav hanen som vaktar boet, ifall man vill odla på kampfiskar är det därför väldigt viktigt att se till så att akvariet är tillräckligt stort och att honan har någon stans att gömma sig i akvariet under denna tid.

Akvariet och inredning anpassat för Kampfisk

Kampfiskar vill helst inte ha ett akvarium med för högt tryck i pumpen då detta kan göra att det blir svårt för dem att simma. Så en pump med lägre tryck är att föredra i ett akvarium med kampfisk.

Kampfisken vill även gärna ha en del utav akvariet tätt med levande växter och även gärna en del flytväxter. De vill även ha en del med ordentligt utrymme att simma på. Ett lågt akvarium är att föredra för kampfisken där det också finns bra med gömställen. Helst i form utav växter, rötter och stenar.

Kost för Kampfisk

En berikande kost för kampfisk ska bestå utav en blandning utav olika foder för att kampfisken ska må som bäst.

Levande foder där exempelvis artemia och röda mygglarver brukar vara en stor favorit, fryst foder i de flesta former och torrfoder anpassat för kampfiskar.

Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta ett fiskfoder anpassat för just din kampfisk.

Kampfisken tillhör gruppen Labyrintfiskar

Kampfisk är en art som tillhör gruppen labyrintfiskar, tillsammans med exempelvis Gurami. Labyrintfiskarna har fått sitt namn efter deras labyrintorgan som sitter vid deras gälar.

Detta organ gör att fiskarna kan andas luft, detta på grund utav att fiskarna i naturen ofta återfinns i syrefattiga miljöer så som vattenpölar och diken.

På grund utav detta så ställer det mer krav på kampfiskens akvarium. Akvariet måste nämligen ha en luftspalt ovanför vattenytan som håller likvärdig temperatur med akvariets vatten. Du kommer se att din kampfisk flera gånger simmar upp till ytan som för att ta luft, detta är för att den faktiskt simmar upp och andas.

Ifall luftspalten inte finns i akvariet så kommer kampfisken att drunkna, se även till så att luften inte är för kall då detta kan göra att kampfisken blir sjuk.

När ni kommer hem med era nya fiskar:

Att introducera nya fiskar till akvariet vid hemkomst kan låta klurigt och alla har vi våra egna erfarenheter av vad som fungerar och inte, här kommer våra rekommendationer för hur man introducerar nya fiskar i sitt akvarium.

OBS! Tänk på att vi rekommenderar att man låter akvariet stå igång minst 1 veckas tid innan man introducerar fiskar i akvariet, gärna med några få åt gången för att låta akvariet bygga upp sin bakteriekultur och sitt egna ekosystem i lugn och ro.

För att boosta denna process och göra det ännu bättre rekommenderar vi att man tillsätter medel med goda bakterier för fiskar och växterna samt att man tillsätter ett medel som neutraliserar vårat kranvattenvärde i akvariet.

Vi rekommenderar att man gör följande steg vid processen att introducera nya fiskar i akvariet.

  • Sätt ner påsen oöppnad i akvariet i ca 30 – 45 minuter och låt fiskarna anpassa sig till akvariets temperatur och möjligen de andra fiskarna i akvariet ifall det finns invånare sedan tidigare.
  • Öppna sedan påsen och släpp in ca 1 dl akvarievatten i påsen, vänta sedan ca 2 minuter och upprepa processen några gånger.
  • Häll sedan försiktigt ut fiskarna i akvariet.