Guldfisken är en klassisk fisk som kommer ifrån bland annat Asien. Guldfisken blir ofta ihopblandad med Slöjstjärtar på grund utav den före detta typiska ’’guldfisk skålen’’ där det i själva verket ofta var en Slöjstjärt. I dagsläget är dock en guldfiskskål olaglig då en guldfiskskål inte kan tillgodose en fisks behov och ofta skapar stereotypier.
Visste du? Den ”guldfisken” man ofta sett på film är en variant utav guldfisk men som oftare kallas slöjstjärt. Denna variant blir något mindre, ofta ”klumpigare” i formen. Men har oftast även större, längre och delade stjärtfenor än vad den vanliga guldfisken har. Slöjstjärt är en framavlad variant utav guldfisken.
Observera att det finns flera olika varianter utav guldfiskar, både i form och färg. Det finns även långfenade guldfiskar som av många kallas för ”butterfly”.
Dagens guldfiskar blir väldigt sällan över 30 centimeter, speciellt inte ifall de hela tiden bor i akvarium. Guldfiskar som får bo i damm och större miljöer kan bli något större men generellt håller de sig till runt 30 cm som fullvuxna.
Guldfisken är en glupsk fisk som helst inte blandas med mindre fiskar då de riskerar att hamna i guldfiskens mun. De är generellt sett inte aggressiva utan snarare matglada och gillar att äta.
Guldfisken precis som koikarp och slöjstjärtar älskar växter och kommer till största sannolikhet att äta upp växter som finns i akvariet eller dammen.
Det är extremt svårt att se skillnad på könen mellan en hane och hona på guldfiskar. Generellt sett kan man säga att hanarna oftast är något smäckrare än vad honorna är. Honorna är oftast lite rundare och har en större ”mage” än vad hanarna har. Under lekperioden på guldfisk så bildas det små vårliknande vitaktiga utväxter på hanens panna och gällock, på så vis kan man se skillnaden mellan könen.
Alternativt så håller man en grupp och ser vilka fiskar som lägger äggen, och vilka som befruktar de.
Att tänka på när det gäller guldfiskar är att det är fiskar som blir stora, det vill säga att de behöver ett akvarium som de får plats i ordentligt. Måtten som står ovan är minimum storleken på akvariet. Vi rekommenderar att man har större, sen beror även storleken på hur många fiskar man har i akvariet eller dammen.
Vi rekommenderar att ifall man ska ha guldfisk i akvarium så ska man ha minst 150cm långt och 450 liter. Dock är desto större desto bättre. Men helst ser vi att guldfisken får bo i en ordentlig damm.
Guldfiskar skräpar ofta ner mycket vilket ställer högre krav på filtrering och rengöring, se till att vattnet inte blir för smutsigt då det skapar dåliga vattenvärden och sjuka fiskar.
Vad gäller inredning så är det bra att tänka på att guldfisken gärna äter levande växter. Detta är ett jättebra sätt att berika för guldfisken, ge den några växter att knapra på emellanåt och plantera mer hårda växter som exempelvis anubias eller kolplanta på de ställen du vill ha lite grönt.
Inred även gärna med lite stenar och rötter för att få ett vackert akvarium med fiskar som trivs.
Guldfisken är en riktig allätare som äter allt som får plats i munnen och lite till. Den äter gärna varierad kost beroende på temperatur och vart den bor för tillfället.
En guldfisk som övervintrar i en damm eller inomhus behöver ingen mat när temperaturen understiger 12 grader i vattnet. Detta på grund utav att fisken inte kan tillgodose sig näringen i maten utan all näring hamnar istället i vattnet vilket gör att vattenkvalitén blir dålig.
En guldfisk som ska vänja sig med en varmare eller kallare temperatur, exempelvis för att förflyttas ut till dammen på våren eller in i akvariet på vintern behöver en mer proteinrik kost med hög kalorihalt. På våren för att återhämta sig efter dvalan och på hösten för att bygga upp reserver inför den kommande vinterdvalan.
Guldfisken precis som koikarp och slöjstjärtar älskar växter och kommer till största sannolikhet att äta upp växter som finns i akvariet eller dammen.
Håll inte heller guldfisken tillsammans med för små fiskar då de lätt kan råka slinka ner i förbifarten.
Många vill få ut fiskarna så fort första solstrålarna börjar komma under våren, men det är viktigt att inte ha för bråttom med att flytta dammfiskarna till trädgårsdammen.
Trotts det sköna vädret mitt på dagen så kan det fortfarande bli väldigt kallt på natten och temperaturen i vattnet ska helst inte understiga 12 grader under någon tidpunkt på dygnet. Därför är det viktigt att kontrollera temperaturen i dammen innan fiskarna får flytta dit.
temperaturen i dammen innan fiskarna får flytta dit.
OBS! Mata aldrig fiskarna när temperaturen understiger 12 grader då dem ej kan tillgodose näringen i fodret och näringen istället hamnar i vattnet.
Är det under 17 grader i dammen så går det att flytta dit fiskarna men det bör göras sakta och dammfiskarna behöver vänjas in med temperaturen innan de får flytta dit helt.
Detta görs enklast genom att sakta sänka temperaturen i det akvariet eller dammen de är i tillfälligt innan de flyttar ut i dammen. Tillsätt lite kallt vatten dagligen tills dess att temperaturen är jämn, hur lång tid detta tar beror på hur stort fiskarna bor och hur mycket vatten det är som ska kylas ned.
Tänk på att inte sänka temperaturen för fort, högst 1 grad om dagen för att inte stressa fiskarna.
Att introducera nya fiskar till akvariet vid hemkomst kan låta klurigt och alla har vi våra egna erfarenheter av vad som fungerar och inte, här kommer våra rekommendationer för hur man introducerar nya fiskar i sitt akvarium.
OBS! Tänk på att vi rekommenderar att man låter akvariet stå igång minst 1 veckas tid innan man introducerar fiskar i akvariet, gärna med några få åt gången för att låta akvariet bygga upp sin bakteriekultur och sitt egna ekosystem i lugn och ro.
För att boosta denna process och göra det ännu bättre rekommenderar vi att man tillsätter medel med goda bakterier för fiskar och växterna samt att man tillsätter ett medel som neutraliserar vårat kranvattenvärde i akvariet.
Vi rekommenderar att man gör följande steg vid processen att introducera nya fiskar i akvariet.
XL Zoo Västerås AB
Löpkranegatan 3
721 38 Västerås
Tel: 08-80 80 80
E-post: vasteras@xl-zoo.se
Öppettider:
Mån-fre: 10-19
Lör: 10-17
Sön: 11-17
© Copyright 2024 XL-ZOO.