fbpx

Svenska

Skötselråd för Scalare

Pterophyllum Scalare

Scalare, en vacker och populär ciklid i mångas akvarium.

Scalare är en sydamerikansk ciklid som dessutom är en nära släkting till Discusen.

Scalarer finns i flera olika färger och odlingsvarianter. Scalarer är liksom många andra ciklider ganska tuffa och ska därför ifall man vill blanda fiskar, inte hållas med för små fiskar då dem lätt blir mat till scalaren.

Läs mer om Ciklider här >

  • Ursprung: Sydamerika
  • Storlek: ca 16 cm
  • Minimum akvarium: 90 cm och 200 liter
  • pH värde: 6-7,5
  • Temperatur i akvariet: 24 – 26 °C
  • Kost: Köttätare – Carnivore

Bra saker att ha:

I fångenskap så blir naturformen av en frisk scalare oftast omkring 10-12 år gammal medan odlingsformerna oftast inte blir mer än 8-10 år gamla.

Utöver att man ska undvika blanda scalaren med för små fiskar som riskerar att bli mat till scalaren, så ska man även undvika att ha fiskar som riskerar att bita på scalarens fenor. Lämpligt sällskap till scalare kan vara exempelvis dvärgciklider, stora tetror samt malar.

Scalare vill ha ett mjukt och surt vatten och som ung fisk i naturen är det en stimfisk som vill leva i grupp.

Könsskillnad på Scalare

Könsskillnad på scalarer är väldigt svårt att se på unga fiskar då dem inte har några yttre könsskillnader förens de har bildat par och lekt.

När scalarer lekt så får hanen som en ’’bula’’ på huvudet medan honan inte får det.

Man kan dessutom se på scalarer straxt innan lekt vem som är honan och hanen då man kan se skillnad på storleken på papillan mellan de två könen.

Papillan är ett organ som är rosafärgat och är placerat precis bakom analfenan på scalaren.

Både hanen och honan kommer att visa upp detta organ innan leken men scalaren som har den största papillan är oftast honan medan hanens är något mindre och inte lika rund.

Lek på Scalare

Enklast ifall man vill ha lek på sina scalarer är att köpa en grupp med ungdjur som sedan får växa upp tillsammans och bilda sina egna par, en scalare är oftast lekmogen vid ungefär 5+ cm och ifall de har fått en näringsrik och lämplig kost för scalare är dem oftast könsmogna vid 8-12 månaders ålder.

Scalare är en substratruvare som leker fritt i akvariet och är relativt fredlig mot andra arter sålänge de inte leker, vid lek kan de bli väldigt revirhävdande.

Scalare honan lägger ägg vid lek som sedan hanen simmar över och ’’sprayar’’ över sin mjölke över äggen.

Ifall äggen inte blivit befruktade kommer de att bli vita inom några dagar.

När leken är klar så vaktar sedan både honan och hanen äggen väldigt intensivt.

Akvariet och inredning anpassat för Scalare

Scalarer vill helst inte ha akvarium som är lägre än 50 cm då det är höga fiskar, ett akvarium som är lägre hämmar deras tillväxt vilket kan göra att fenorna inte växer ut som de ska.

Akvariet ska helst innehålla mycket höga och långbladiga växter som scalarerna kan simma mellan och runt. Sen bör akvariet gärna innehålla en del stenar och rötter som hjälper till att sänka pH i akvariet, exempelvis mangroverötter. Tänk även på att ha en del i akvariet med lite mer öppen simyta.

Scalare vill inte ha en för kraftig vattencirkulation i akvariet.

Kost för Scalare

Scalare vill ha en varierad kost som består mycket utav levande fiskfoder som exempelvis artemia eller svarta mygglarver, samt frystfoder och även lite granulat eller pellets till de vuxna scalarerna.

När ni kommer hem med era nya fiskar:

Att introducera nya fiskar till akvariet vid hemkomst kan låta klurigt och alla har vi våra egna erfarenheter av vad som fungerar och inte, här kommer våra rekommendationer för hur man introducerar nya fiskar i sitt akvarium.

OBS! Tänk på att vi rekommenderar att man låter akvariet stå igång minst 1 veckas tid innan man introducerar fiskar i akvariet, gärna med några få åt gången för att låta akvariet bygga upp sin bakteriekultur och sitt egna ekosystem i lugn och ro.

För att boosta denna process och göra det ännu bättre rekommenderar vi att man tillsätter medel med goda bakterier för fiskar och växterna samt att man tillsätter ett medel som neutraliserar vårat kranvattenvärde i akvariet.

Vi rekommenderar att man gör följande steg vid processen att introducera nya fiskar i akvariet.

  • Sätt ner påsen oöppnad i akvariet i ca 30 – 45 minuter och låt fiskarna anpassa sig till akvariets temperatur och möjligen de andra fiskarna i akvariet ifall det finns invånare sedan tidigare.
  • Öppna sedan påsen och släpp in ca 1 dl akvarievatten i påsen, vänta sedan ca 2 minuter och upprepa processen några gånger.
  • Häll sedan försiktigt ut fiskarna i akvariet.