fbpx
Search

Svenska

Search

Skötselråd för Guppy

Poecilia Reticulat

En utav de mest populära och vanligaste akvariefiskarna, en färggrann och otroligt vacker fisk som många börjar med.

Guppy är en utav de vanligaste fiskarna att ha i akvarium och de flesta som har hållit på med akvaristik har någon gång bekantat sig med olika sorters guppy. Det finns idag flera olika avelsvarianter, färger och mönster på guppys. Det finns även olika sorter exempelvis ’’vanlig guppy’’ och ’’endlers guppy’’

  • Ursprung: Centralamerika och norra Sydamerika.
  • Storlek: ca 6 cm
  • Minimum akvarium: 30 cm & 30 liter
  • pH värde: 6-8
  • Temperatur i akvariet: 22-28 °C
  • Kost: Allätare – Omnivore

Bra saker att ha:

Dagens guppysar finns i en otrolig mängd olika färger och med flera olika mönster. Guppy tillhör gruppen med levandefödare tillsammans med exempelvis svärdbärare, platy och molly. Dem flesta som har hållit på med akvaristik har någon gång under sin hobby haft guppysar. Det är en utav de vanligaste akvariefiskarna och passar ofta bra i nybörjar akvariumet. 

En viktig sak att tänka på med guppys är att de fort fortplantar sig och ökar i antal, detta kan göra att de fort blir för många fiskar i akvariet. Speciellt ifall akvariumet är litet.

Därför är det väldigt viktigt att se till att man antingen har ett tillräckligt stort akvarium eller enbart hålla exempelvis hanar så att de inte förökar sig.

Honor kan i många fall redan vara parade när du köper dem i butiken då de ofta går blandat honor och hanar.

Könsskillnad på Guppy

Det är relativt lätt att se skillnaden mellan könen på guppys. Hanarna har oftast större och färggrannare stjärtfenor och en lång, smal och färgad kropp. Honorna har oftast en gråaktig ton på kroppen och i vissa fall färg på stjärtfenan som oftast är mindre än vad hanarnas stjärtfenor är.

Det går även att se skillnad mellan könen på guppy precis som på övriga levandefödare, nämligen genom att titta på fiskens undersida.

Hanen har ett gonopodium som är ett fortplantningsorgan som liknar en ’’ihopdragen fena’’ och ser mer ut som ett ’’streck’’ medans honan har en ’’utfälld’’ analfena.

Detta gäller även platy, svärdbärare och molly. Det är det säkraste sättet att kolla kön på.

OBS Däremot kan honan luras genom att ’’dra ihop’’ sin analfena, så att den liknar hanens. Dock brukar hon enbart göra detta en kort stund medan hanens är fast som ett ’’streck’’.

Akvariet och inredning anpassat för Guppy

Ett akvarium som ska passa guppys bör ha en del levande växter, gärna finbladiga växter där ynglen och vuxna fiskar kan simma in emellan. Guppy uppskattar även flytande växter och deras rötter en hel del så det kan vara bra att tänka på. Lite rötter eller stenar kan också vara bra dekorationer men oftast håller sig guppys ganska högt uppe i akvariet och vill därför helst ha inredning som sträcker sig upp till dem.

Så höga växter, flytväxter och rötter som sticker upp en bit i akvariet är bra inredning.

Kost och mat till Guppy

När du ska ge din guppy mat är det viktigt att tänka på hur stor fisken är, guppy är nämligen ganska liten och behöver därför inte så mycket mat. Det är viktigt med en varierad kost som innehåller bland annat grönfoder som algtabletter eller ’’veggie pellets’’, grönfoder är även bra sysselsättning för att guppysarna ska ha något att göra under dagen.

Man kan även ha ett standard granulat foder som man ger en gång om dagen. Det finns även speciella foder som är framtagna för just guppy för att främja deras färg och stora fenor.

Frysfoder eller levande foder är också bra att variera lite med emellanåt.

Tänk på att precis som med alla fiskar är det viktigt att maten äts upp och inte blir liggande i akvariet och ruttnar.

Desto högre temperatur det är i akvariet desto högre ämnesomsättning har fisken, det vill säga att den äter mer när det är varmare men bajsar då också ut mer. Detta kan göra att det fortare blir smutsigt i akvariet när det är varmare i akvariet.

Anpassa mängden foder efter dina fiskar, de ska vara runda och glada men det ska inte finnas mat över.

Det är viktigt att du ger dina guppys bra foder så att dem håller sig pigga och lever länge.

Guppy och andra fiskar

Guppy brukar gå bra att blanda tillsammans med andra små och lugna fiskar, man ska undvika att blanda guppy med fiskar som har en tendens att bita på fenor då guppyhanar ofta har stora fenor.

Några exempel på fiskar som oftast går bra att blanda med guppy är platy, pansarmal, ancistrus, neontetra, kardinaltetra och rödmunstetra.

Tänk på att det är viktigt att alla fiskarna har ordentligt med utrymme i akvariet och att desto mer fisk du vill ha desto större akvarium behöver du.

Skillnad mellan Guppy och Endlers Guppy

Skillnaden mellan guppy och endlers guppy är främst att endlers är mindre, främst hanarna. Men även färg och form kan skilja sig åt.

Det finns lite olika spekulationer om hur endlers har kommit till eller vart de kommer ifrån. Somliga menar att det är en ’’ursprungs’’ guppy och andra menar på att det är en framavlad variant utav guppy.

Endlers Guppy ska ursprungligen komma ifrån Venezuela.

Hanen är oftast mindre både i kropp och till fenorna än den ’’vanliga’’ guppyn. Hanen är också betydligt mindre än vad honorna är, endlers honor ser nästan lika ut som ’’vanliga’’ guppyhonor.

När ni kommer hem med era nya fiskar

Att introducera nya fiskar till akvariet vid hemkomst kan låta klurigt och alla har vi våra egna erfarenheter av vad som fungerar och inte, här kommer våra rekommendationer för hur man introducerar nya fiskar i sitt akvarium.

OBS! Tänk på att vi rekommenderar att man låter akvariet stå igång minst 1 veckas tid innan man introducerar fiskar i akvariet, gärna med några få åt gången för att låta akvariet bygga upp sin bakteriekultur och sitt egna ekosystem i lugn och ro.

För att boosta denna process och göra det ännu bättre rekommenderar vi att man tillsätter medel med goda bakterier för fiskar och växterna samt att man tillsätter ett medel som neutraliserar vårat kranvattenvärde i akvariet.

Vi rekommenderar att man gör följande steg vid processen att introducera nya fiskar i akvariet.

  • Sätt ner påsen oöppnad i akvariet i ca 30 – 45 minuter och låt fiskarna anpassa sig till akvariets temperatur och möjligen de andra fiskarna i akvariet ifall det finns invånare sedan tidigare.
  • Öppna sedan påsen och släpp in ca 1 dl akvarievatten i påsen, vänta sedan ca 2 minuter och upprepa processen några gånger.
  • Häll sedan försiktigt ut fiskarna i akvariet.