fbpx

Svenska

Skötselråd för kanin

Oryctolagus cuniculus

xlzoo-kanin-skötselråd

Kaniner är ett väldigt populärt husdjur hos barnfamiljer

Det är viktigt att tänka på att när ni funderar på om en kanin skulle platsa bra hemma hos er är vad kan ni erbjuda kaninen.

Har ni plats, utrymme, tid och pengar för att ta hand om en kanin under 7-10 år? Kaniner är väldigt kärleksfulla djur som gärna springer runt och busar i hemmet eller myser på soffan tillsammans med er i familjen precis som en hund eller katt skulle göra.

Men det är viktigt att kaninen får det den behöver och utlopp för sina naturliga behov för att den ska bli den kärleksfulla och glada familjemedlemmen.

Bra saker att ha:

Att ha kanin som husdjur

De kaniner vi håller som husdjur brukar oftast vara någon utav dvärgraserna, exempelvis dvärgvädur eller hermelinkanin. Men även andra raser har blivit väldigt populära.

Det som är viktigt att tänka på med en kanin är att de blir ca 7-10 år och väger från ca ett kilo för hermelinkaniner till ca två kilo för en dvärgvädur.

Kaniner är generellt lite mer livliga och spralliga än exempelvis marsvin och passar därför bättre till de lite äldre barnen. Självklart är det viktigt att det alltid är en vuxen som har huvudansvaret över djuret även om kaninen är köpt för barnens skull.

Eftersom att kaniner oftast är väldigt aktiva är det även viktigt att de får utrymme att hoppa runt och springa på, det är även viktigt att de får möjlighet att gräva då det är en stor del utav deras naturliga behov.

Utomhus eller inomhus?

En kanin kan bo antingen utomhus, inomhus eller både och. Däremot ska man inte växla mellan inomhus och utomhus på vintern då detta blir för stor och hastig temperaturskillnad för kaninen.

På sommaren är det perfekt för de kaniner som vanligtvis endast lever inomhus att få komma ut och skutta runt i trädgården, kanske i en hage eller med sele och koppel. Se till så att du alltid har uppsikt över kaninen och att den inte kan springa iväg eller riskera att göra illa sig någonstans.

En kanin som bor utomhus året runt behöver ett hus som är upphöjt från marken på vintern samt skyddande väggar som skyddar kaninen mot vind, väta och kyla. Som ägare måste man också tänka på att kaninens vatten fryser vintertid och måste värmas eller bytas ofta.

Kaninens bur

Kaninen behöver ha en rymlig bur, den bör vara minst 120 cm x 50 cm x 50 cm för en kanin som väger upp till 2kg och minst 140 cm x 60 cm x 60 cm för en kanin som väger upp till 3,5kg.

Däremot så är det alltid bra med större bur så att kaninen kan röra på sig ordentligt, många använder buren som en sovplats eller viloplats för kaninen när de inte är hemma och låter kaninen springa runt i hemmet när de är där och har uppsikt. Har du mer än en kanin bör buren vara större.

Kaniner går att få rumsrena med träning vilket underlättar ifall man vill låta kaninen springa runt i hemmet utan att oroa sig för att det ska bli väldigt smutsigt i hemmet.

Buren ska innehålla ett hus som är anpassat efter kaninens storlek, och även en hylla så att kaninen både kan dra sig undan och har en plattform att sitta uppepå. Har man flera kaniner så ska det finnas 1 hus för varje kanin i buren.

På botten av buren kan man använda exempelvis kutterspån, halm eller papperspellets.

Detta är mestadels en smaksak som också går att anpassa, man kan även gärna ha flera bottenmaterial för att kaninen ska kunna välja.

Vatten ska ges i skål eller vattenflaska, den sistnämnda gör att kaninen inte kan välta den eller fylla den med spån. Vatten till kaninen ska bytas varje dag och har ni fler än 1 kanin så ska det finnas flera vatten och matplatser så att alla kaniner har varsin.

Många kaniner blir rumsrena, och man kan med fördel placera en liten resekattlåda eller toalett anpassad för kanin med exempelvis toalätt strö i, i buren.

Detta underlättar rengöringen i resten av buren då man enklare kan rengöra de delar som är smutsigast och slipper rengöra hela buren varje gång.

Kaninens mat och foder

Kaninens grundfoder är och ska vara hö och det ska kaninen ha fri tillgång till hela tiden.

De är konstruerade att äta stora mängder hö varje dag, både deras matsmältningssystem och deras tänder behöver det för att kaninen ska må bra.

Fröblandningar, müsli och liknande är att betrakta som godis då kaninen oftast endast väljer ut de godaste bitarna och lämnar resten vilket ofta resulterar i mineral och vitaminbrist hos kaninen då de inte får i sig alla de viktiga ämnena de behöver.

Kaninen får aldrig äta sig mätt på exempelvis müsli, pellets eller godis på bekostnad av det viktiga höet.

För att undvika att kaninen kissar och bajsar i höet kan man sätta upp en höhäck i buren för att få upp höet ifrån botten av buren. Detta förhindrar att man måste kasta lika mycket hö då det inte blir lika smutsigt. Det är viktigt att kaninen har fri tillgång till fräscht hö hela tiden.

Utöver hö kan man ge ca 1 msk pellets per kg som kaninen väger per dag.

Bra och näringsrikt pellets är exempelvis Selective, Bello och Verse-Laga Complete.

Hur mycket man ska ge och hur ofta är sedan individuellt och man får se hur just sin kanin fungerar och vad den behöver.

Utöver hö och pellets bör en kanin äta varierade grönsaker, men vänj in det försiktigt på unga djur. Samma sak gäller färskt gräs.

Du kan bland annat ge olika sorters blast, tex morots- och betblast, maskrosblad och maskrosblommor, persilja, klöver, broccoli inklusive bladen, grön paprika, brysselkål, basilika, hallonblad, rädisor, spenat.

Tänk på att ifall du ger kaninen maskrosor eller röd paprika så kan kaninens kiss se rödaktigt ut.

Du kan också plocka det mesta som växer på ängar, så länge det är långt ifrån bilvägar. Växter som är nära bilvägar är oftast förorenade.

Försök att variera grönsakssorterna, ensidig utfodring kan leda till bristsjukdomar och störningar i ämnesomsättningen.

Kaniner har ett mycket stort gnagbehov, så utöver höet behöver de tillgång till grova grenar och/eller speciella gnagleksaker. Din kanin ska alltid ha tillgång till något att gnaga på, annars kommer kaninen att hitta på egna saker att gnaga på exempelvis burgallret eller sladdar i hemmet. Det är viktigt att hålla koll på din kanins tänder så att de inte blir för långa då detta skapar smärta, sår och infektioner i munnen på kaninen som ofta gör att kaninen slutar äta.

Tidiga tecken på att din kanin har övervuxna tänder är att kaninen föredrar lättuggad mat, har en ökad salivproduktion eller verkar ha problem med att tugga eller svälja.

Om din kanin har fått för långa tänder så behöver du träffa en veterinär som hjälper kaninen genom att slipa ner tänderna igen.

Läs mer om vårt kaninfoder->

Hur många kaniner ska man ha?

Man köper oftast sin kanin som unge, men tänk också på att de kaniner som är lite äldre oftast har hunnit bli mer tama och hanterade, vilket tex kan passa mindre barn bra då dem äldre kaninerna oftast är lugnare.

Kaniner blir könsmogna väldigt tidigt, ibland redan vid 12-16 veckor.

Håll inte okastrerade honor och hanar ihop annat än som mycket unga.

Kastrerade djur blir också oftast lugnare och mindre benägna att revirmarkera och bli bråkiga.

Jordbruksverket rekommenderar att man håller kaniner i par eller grupp då kaniner är sociala djur. Så om det är möjligt och kaninerna fungerar tillsammans så är det bästa att de får ha en artfrände, det vill säga en kompis utav samma art.

Även här underlättar det oftast att kastrera kaninerna då kastrerade djur inte är lika benägna att slåss när de blir äldre.

Att tänka på när du ska köpa kanin

  • Kaninen ska vara minst 8 veckor gammal när du köper den.
  • Kontrollera att din blivande kanin inte har rinnig näsa eller ögon, inte heller ska det synas tecken på diarré hos kaninen.
  • Den ska vara lagom tjock och kännas rund och go, den ska ej kännas benig när du tar i den.
  • Pälsen ska vara slät och ren.
  • Lyft kaninen med ett grepp under baken och en hand under bröstet. Den får inte sprattla med bakbenen när du lyfter den eftersom den faktiskt kan sparka av sin egen ryggrad med sina kraftiga ben ifall man har otur.
  • Lyft ej heller kaninen i öronen då detta gör illa kaninen.
  • Barn måste hantera kaninen sittandes på golvet så att den absolut inte kan ramla och slå sig, barn som hanterar kaninen ska även vara under vuxnas uppsikt.
  • En kanin som sprattlar kan upplevas som oväntat stark och sprattlandet kan komma väldigt plötsligt.
  • Känn igenom din kanin med jämna mellanrum, detta för att upptäcka småsår, ohyra, bölder osv.

Första tiden hemma med eran nya familjemedlem är väldigt viktig, tänk på att låta kaninen vänja sig vid sitt nya hem i lugn och ro utan stress. Låt därför, ifall det finns barn i hemmet, inte dem springa runt och busa i närheten utav kaninens bur.

Låt kaninen anpassa sig till hemmet i en lugn miljö.

Sitt gärna vid buren de första dagarna och prata lugnt med kaninen, prova att locka kaninen med lite goda kaningodisar eller några smaskiga grönsaksbitar i en öppen hand.

Tvinga er inte på kaninen utan låt kaninen komma fram till er.

Man kan med fördel ha en liten svag lampa tänd vid buren de första nätterna så att kaninen kan se miljön runtom buren och vänja sig vid rummet den befinner sig i.

Vård och hantering av din kanin

Klorna på din kanin ska klippas regelbundet med en klotång avsedd för detta, ifall ni tycker att det är jobbigt eller läskigt erbjuder många djuraffärer hjälp med detta. Bland annat vår butik XL-Zoo Västerås erbjuder er hjälp med kloklippning.

Det är även viktigt att borsta sin kanin regelbundet för att förhindra att det bildas tovor i pälsen hos kaninen. Tovor är smärtsamt och samlar åt sig väldigt mycket smuts som irriterar kaninen. Desto längre päls som din kanin har, desto oftare behöver du borsta pälsen. En långhårig kanin med väldigt mjuk päls bildar oftast fort och lättare tovor, dessa kaniner kan behöva borstas varje dag.

Att borsta sin kanin hjälper även att avlägsna döda hårstrån och stärker er relation och bandet mellan kanin och människa.

Tänk på att det är viktigt att detta sker i en lugn miljö och att ni vänjer kaninen sakta vid denna form utav hantering.

Det finns olika borstar som är avsedda för just kaniners päls i olika storlekar och modeller för att du ska kunna hitta något som passar just dig och din kanin.

Det är även viktigt att vänja din kanin med olika typer utav hantering för att underlätta vid eventuella veterinärbesök, kloklippning, borstning eller hälsokontroller.

För att vänja kaninen vid detta är det viktigt att det i början ser i en lugn och kontrollerad miljö där kaninen känner sig trygg och att kaninen har vant sig vid dig.

Det är bra att lära kaninen att man känner igenom den regelbundet för att kunna se och känna hur kaninen mår och att upptäcka eventuella sår eller skador.

Vänj din kanin med bland annat följande moment:

  • Att få känna igenom benen.
  • Att få pilla på tassarna och mellan ’’tårna’’, även att hålla i tassarna försiktigt.
  • Att få kolla i och runt öronen.
  • Att få kolla tänderna.
  • Att få kolla vid svansen, runt analöppningen samt könsorgan.
  • Att få känna runt kaninen och över ryggen på kaninen.

Tänk på att ta detta i lugn takt och vänja kaninen sakta med detta.

Ifall du vill ut och gå med kaninen i exempelvis trädgården så är det ett bra alternativ och ha en bra sele anpassad för kanin.

Det finns olika modeller av selar anpassade för kanin och det finns oftast i din zooaffär, ett flexikoppel eller rullkoppel för små hundar kan vara ett bra alternativ som ger stor rörlighet för kaninen och är smidigt för dig som ägare att använda då det minskar risken för trassel.

Ett annat alternativ är en tunn lina eller ett koppel.

Tänk på att vänja kaninen långsamt med koppel och sele på en trygg plats innan ni går ut och utforskar världen.

På sommaren tycker alla kaniner om att komma ut, antingen i en utebur där den kan bo dygnet runt, eller dagtid i en så kallad beteshage alternativt med sele och koppel.

Vi på XL-Zoo vill mer än gärna finnas där för dig och din kanin under er tid tillsammans, välkomna in till oss så hjälper vi er med just det ni behöver.