fbpx

Svenska

Skötselråd för Dvärghamster

Phodopus spp.

En nyfiken och lurvig liten vän.

I dagsläget finns det 4 olika arter utav dvärghamster där dvärghamster är samlingsnamnet för alla de olika arterna.

De fyra olika arterna är:

  • Vintervit/Sibirisk Dvärghamster (Phodopus Sungorus)
  • Campbells Dvärghamster (Phodopus Cambelli)
  • Kinesisk Dvärghamster (Cricetulus griseus)
  • Roborovski Dvärghamster (Phodopus Roborovskii)

Bra saker att ha:

Hur många dvärghamstrar ska man ha?

Generellt sätt så är Vintervit/Sibirisk dvärghamster, Campbells dvärghamster och Kinesisk dvärghamster lämpligast att ha själva. Man kan ha flera dvärghamstrar men då behöver man ha en större bur där de alla får den yta de behöver.

Det finns olika åsikter ifall man ska ha dvärghamstrar tillsammans eller inte. Planerar man att ha flera dvärghamstrar tillsammans så bör man sätta ihop dem när de är unga.

Däremot så är det stor risk att när dvärghamstrarna blir könsmogna att dem börjar att slåss och bråka då. I såna fall så får man då separera på de individerna och ge dem varsin bur.

Därför rekommenderar vi att man alltid har en extra bur tillhands ifall man vill ha flera dvärghamstrar.

Däremot så trivs oftast Roboroski dvärghamstrar bra tillsammans och dessa är det lättare att ha flera utav. Roboroski dvärghamstrar är dock kända för att vara väldigt livliga och kan därför vara svårare att få tama jämfört med de andra sorternas dvärghamster.

Storlek och ålder på Dvärghamster

Dvärghamster är som till namnet känt mindre än exempelvis Guldhamster. Oftast är det någon utav dessa sorter som man pratar om när man pratar om hamster som sällskapsdjur.

Storleken på dvärghamstrar kan däremot variera något beroende på rasen.

Den sibiriska och den kinesiska dvärghamstern blir ungefär 9-10 cm långa. Skillnaden storleksmässigt mellan dessa två sorters dvärghamster är däremot att den sibiriska oftast är lite rundare än den kinesiska. En ungefärlig vikt på en vuxen sibirisk dvärghamster är 55-65 gram medan en vuxen kinesisk dvärghamster väger ungefär 25-35 gram.

Den kinesiska dvärghamstern är mer långsmal än vad den sibiriska är.

Campbells dvärghamster blir något längre än sina släktingar och blir ungefär 10-12 cm som vuxen. Campbells dvärghamster väger ungefär 25-30 gram som vuxen.

Roborovski dvärghamster blir något mindre än de andra dvärghamstrarna. Den blir ungefär

5-6 cm som vuxen individ och väger ungefär 20-25 gram.

En dvärghamster blir oftast runt 2-3 år gammal.

De är olika mellan raserna hos dvärghamster när de blir könsmogna men oftast sker de kring 6-8 veckor.

Honorna blir oftast könsmogna tidigare än vad hanarna blir.

En dvärghamster hona är dräktig i ungefär 25 dagar och föder ca 3-7 unger per kull. Det är viktigt att separera ungar som blivit könsmogna då det oftast börjar bråka då.

Ungarna föds nakna och blinda och diar utav mamman fram tills de är ungefär 3-4 veckor.

Temperament och beteende hos dvärghamster

Dvärghamstern är en nattaktiv gnagare som sover den största delen utav dagen. Därför kan det vara bra att ha din hamster i ett annat rum än det du sover i ifall du är lättstörd på natten.

När mörkret faller och din hamster vaknar till så kan den väldigt fort bli väldigt aktiv och därmed låta en del.

Det är inte ovanligt att unga dvärghamstrar är väldigt hoppiga och skuttiga i början när dem är små, tänk därför på att sitta ner när du hanterar din hamster. Gärna i en lek hage som är anpassad för dvärghamster där hamstern inte kan springa iväg ifall den kryper ur dina händer.

Det är även väldigt vanligt att främst unga hamstrar nafsar en del i dina händer och fingrar. Detta gör dem för att känna och undersöka dina händer, precis som allting när dem är små.

De måste upptäcka vad som är ätbart och inte.

En dvärghamster är väldigt närsynt och har dålig syn överlag, därför använder den sig främst utav lukt och känsel för att känna av sin omgivning. Detta har den morrhåren till hjälp för.

Tänk på att din nya kompis inte är van med dig i början och därför är det inte konstigt att den biter ifall den blir rädd. Dvärghamstrar biter oftast just för att de blir rädda eller inte är beredda på vad som händer. I vissa fall kan dvärghamstern även bita dig för att du luktade som hamsterns mat och missförstod att det var dina fingrar.

Låt heller inte hamstern umgås med andra husdjur.

Ifall din dvärghamster skulle visa tecken på att må dåligt, exempelvis:

  • Onormalt slö
  • Nyser
  • Har diarré
  • Dålig aptit
  • Onormal klåda

Så rekommenderar vi att du tar kontakt med en veterinär som får undersöka din dvärghamster.

Vilken bur till en dvärghamster?

En lämplig bur för en dvärghamster är minst 35 x 55 cm men gärna större!

Desto större bur du ger till din dvärghamster desto mer utrymme får den att utföra sina naturliga beteenden och minskar risken för att hamstern börjar må dåligt.

Tänk även på att ifall du planerar att ha flera dvärghamstrar i buren behöver du ha en betydligt större bur.

Inred gärna buren med olika typer utav bottenmaterial som exempelvis torv, alspån, kutterspån och sand. Detta för att dvärghamstern i sin naturliga miljö inte enbart har ett typ utav material att leva i. Bottenmaterialet ska vara minst 5 cm tjockt.

Att tänka på är även att dvärghamstern älskar att gräva och därför behöver få möjlighet till detta. Ha gärna en del i buren där det är djupare (+ 15 cm djupt) bottenmaterial så att hamstern kan gräva ordentligt. Tänk dock på att inte ställa någonting tungt uppepå utrymmet där din dvärghamster ska gräva. Detta så att ingenting kan falla ner på hamstern när den gräver under.

I buren så ska det utöver bottenmaterial även finnas grenar och leksaker av naturlag som din dvärghamster kan gnaga på. Detta för att det är ett stort behov hos din hamster men även för att förebygga förvuxna tänder.

Det ska även finnas matskålar, en vattenflaska eller vattenskål, ett sandbad som hamstern kan tvätta sig i, bomaterial som exempelvis halm eller pappersströ och eventuellt ett hjul kan vara bra att ha i buren. Hjulet till dvärghamster ska vara så pass stort att hamstern inte springer med böjd rygg. Tänk även på att det kan vara bra att ta ut hjulet ibland ifall hamstern springer väldigt mycket. Ett överdrivet springande i hjul kan vara tecken på stress hos din dvärghamster.

Buren ska stå på en plats i rummet där det inte drar, den får heller inte stå i direkt solljus. Tänk på temperaturen i rummet som din dvärghamster bor i. Mellan 18-23 grader är en lämplig temperatur för dvärghamster.

Ha även gärna en hamsterhage som är anpassad för dvärghamstrar som den kan få springa av sig i då och då. Detta är även perfekt när du vill umgås med din hamster.

Städning utav buren

Det är viktigt att hålla buren fräsch för din dvärghamster. Däremot är det inte nödvändigt att byta allt bottenmaterial och inredning varje gång.

Försök att ta ut ungefär hälften utav bottenmaterialet eller där det är som smutsigast 1 gång i veckan. Sen kanske ni behöver göra en storrengöring 1 gång i månaden, beroende på hur stor buren är. Desto större bur, desto större yta för hamstern att smutsa ner på.

Ni kan även tillföra en toalett till eran dvärghamster för att försöka lära den att bli rumsren. Detta gör enklast genom att ta ner kissat bottenmaterial samt avföring och placera i hamsterns toalett. Detta gör att dvärghamstern kommer att koppla lukten av kiss och avföring till toaletten och förhoppningsvis fortsätta göra sina behov där.

Inredningen rekommenderar vi att ni byter ut och flyttar runt emellanåt för att hålla buren ’’levande’’ på så vis så får hamstern upptäcka sin bur på nytt. Detta är ett bra sätt att berika för hamstern. Att göra om i buren blir att göra om i hamsterns miljö, detta håller din dvärghamster sysselsatt och minskar risken för stressbeteenden.

Ni kan även passa på att strö ut pelletsen till er dvärghamster i bottenmaterialet när ni gör rent, detta gör att hamstern får använda sin nos och fötter för att leta rätt på och gräva fram fodret. I naturen så spenderar en hamster uppemot 90% av sin vakna tid till att leta efter föda.

När en hamster i bur inte får göra det så ökar risken för stress, därför är det viktigt att hålla sin hamster sysselsatt.

Mat till dvärghamster

Dvärghamstern är en allätare, det vill säga att den äter både kött, grönt och fröer med mera.

Tänk däremot på mängden mat du ger till din dvärghamster, ifall det känns som att din hamster äter ur sin skål väldigt fort. Lyft på huset eller hamsterns bo, där lagrar den förmodligen en hel del mat.

Basfodret ska vara en pellets som är anpassad för dvärghamstrar. Detta behöver den få varje dag. Utöver det kan man ge en så kallad ’’müsli’’ blandning med olika fröer, mjölmask med mera. Tänk dock på att hamstern inte ska äta sig mätt på denna blandning då risken är stor att dvärghamstern inte får i sig den näring den behöver genom enbart blandningen. Detta för att hamstern oftast plockar ut det godaste och endast äter de, exempelvis solrosfrö och mjölmask. Dessa två är väldigt feta och riskerar att göra din hamster överviktigt ifall den äter för mycket utav det.

Man kan även ge sin hamster mindre mängder grönsaker och frukt att smaska på. Exempelvis gurka, morötter och maskrosblad. Det finns även en hel del örter som är populära hos dvärghamstrar. Hirschkolvar kan med fördel ges ibland som snacks till din dvärghamster.

Vid byte utav foder så bör man blanda det gamla fodret med det nya för att inte riskera att dvärghamstern får problem med magen.

Som nämnt tidigare så behöver inte fodret alltid vara serverat i skålen. Servera gärna maten på olika ställen i buren, i bottenmaterialet eller varför inte gömma det i en leksak? Detta är ett utmärkt sätt att berika för din dvärghamster och ge den sysselsättning.

Dvärghamstern ska ha tillgång till rent vatten dagligen. Ifall hamstern är van med skål sedan tidigare och du har flaska, håll koll så att hamstern faktiskt dricker vatten.

Att tänka på när du ska köpa dvärghamster:

En dvärghamster må vara liten och söt, men de är levande varelser som kräver mycket tid, engagemang och kostar även en del pengar. En dvärghamster lever i snitt upp till 3 år och behöver ha lika mycket kärlek och tid under hela denna period.

Detta är någonting som måste tänkas på innan ni köper en dvärghamster.

Dvärghamstern är populär hos många barn, men det krävs att det är en vuxen över 18 år som har huvudansvaret för hamstern då det är en levande varelse som kräver skötsel dagligen.

En dvärghamster bör inte flytta förens den är 5-6 veckor gammal och ska inte tas ifrån sin mamma innan den är 4 veckor gammal.

Första tiden hemma med eran nya familjemedlem är väldigt viktig, tänk på att låta er dvärghamster vänja sig vid sitt nya hem i lugn och ro utan stress.

Låt därför, ifall det finns barn i hemmet, inte dem springa runt och busa i närheten utav dvärghamsterns bur.

Låt dvärghamstern anpassa sig till hemmet i en lugn miljö.

Sitt gärna vid buren de första dagarna och prata lugnt med dvärghamstern, prova att locka hamstern med lite goda hamstergodisar eller några smaskiga grönsaksbitar i en öppen hand.

Tvinga er inte på dvärghamstern utan låt de komma fram till er.

Man kan med fördel ha en liten svag lampa tänd vid buren de första nätterna så att dvärghamstern kan se miljön runtom buren och vänja sig vid rummet den befinner sig i.

Vård och hantering av din dvärghamster

Vintervit/Sibirisk, Campbells och Kinesisk dvärghamster är oftast relativt lätta att få tama. Roborovski kräver generellt sätt lite mer tålamod och tid än de andra.

Låt dvärghamstern vänja sig vid din närvaro först och främst. Sedan kan du placera handen i dvärghamsterns bur och låta den komma fram och nosa på din hand. Tänk på att vara lugn och prata i lugn ton, detta gör att hamstern vänjer sig vid dig och din närvaro.

Locka gärna din dvärghamster med något extra smaskigt i början som du lägger i handflatan och låter hamstern klättra upp och ta.

Försök inte att plocka upp hamstern i början utan låt den komma till dig.

När du sedan håller i din dvärghamster är det viktigt att vara fokuserad på det du gör. Håll gärna hamstern i kupade händer med båda händerna kupade runt hela hamstern. Detta är för att förhindra att den inte kan hoppa/ramla när du bär den.

Hantera den även gärna sittandes i en lek hage som är anpassad för dvärghamstrar så att den kan klättra fritt över dig utan att den riskerar att smita ut i resten utav hemmet. En hamster är väldigt snabb och gnager fort sönder sladdar bakom kylskåpet eller favoritmattan.

Tänk på att även lugna hamstrar kan oväntat bitas om de blir överraskade eller väcks plötsligt.

Ifall din dvärghamster skulle visa tecken på att må dåligt, exempelvis:

  • Onormalt slö
  • Nyser
  • Har diarré
  • Dålig aptit
  • Onormal klåda

Så rekommenderar vi att du tar kontakt med en veterinär som får undersöka din dvärghamster.

Dvärghamster-skötselråd

Vi på XL-Zoo vill mer än gärna finnas där för dig och din dvärghamster under er tid tillsammans, välkomna in till oss så hjälper vi er med just det ni behöver.