fbpx

Svenska

Skötselråd för undulat

Melopsittacus undulatus

Undulaten är en liten och populär sällskapsfågel

Undulaten är en liten papegojfågel som härstammar från Australien som har blivit en väldigt populär sällskapsfågel. Vilda undulater har alla samma färg, de är ljusgröna med gult huvud och svart vågteckning. Det kallas normalfärg eller viltfärg.

Alla andra färgvarianter är framavlade utav oss människor. 

Man skiljer på ”vanlig” undulat och engelsk undulat. Engelsk undulat började födas upp i England efter andra världskriget, de är större och kraftigare, har större kindfläckar, bredare panna och något intryckt näbb. Fjäderdräkten är också kraftigare och längre. Den engelska undulaten är oftast mer lugn och stillsam i sitt sätt.

Bra saker att ha:

Undulater blir normalt mellan 15-22 cm långa och väger ca. 30-45 gram (den engelska undulaten är ofta ca. 10 gram tyngre än den vanliga).

Att tänka på när du funderar på att skaffa undulater är bland annat ifall du har tiden och platsen som de kräver, samt ifall du har tålamodet att städa då undulater likt många andra fåglar skräpar ner en hel del.

Undulater trotts att de är små blir också ganska gamla om de får leva ett bra och hälsosamt liv, de blir oftast mellan 10-15 år och detta är viktigt att tänka på då det är ett ansvar som varar under en lång period.

Samt att det är viktigt att du har plats för en ordentlig bur till dina undulater då de kräver mycket utrymme för att må bra.

Könsskillnad på undulater

Könen på en vuxen undulat går att skilja på vaxhuden som sitter ovanför näbben, hos hanar är den blå och hos honor är den beige, vit eller ljusblå.

På unga undulater kan det dock vara svårt att se skillnad.

Undulater blir könsmogna i samband med att de ruggar för första gången, detta sker vanligtvis när de är ca. fem månader gamla. Däremot bör inte undulater häcka före ca ett års ålder.

Ifall man är osäker på vilket kön ens undulater är kan man be om hjälp att titta alternativt göra ett DNA-test på sina undulater för att vara säker.

Undulathonan lägger normalt 4-8 vita ägg och ruvar i ca. 17-21 dagar.

Undulat ungarna kläcks nakna med slutna ögon.

Hur många undulater ska man ha?

Undulater är flockdjur och ska inte hållas ensamma, man ska ha minst 2 stycken undulater tillsammans men kan ha flera ifall man har tillräckligt stor bur och ifall undulaterna tillåter. Rekommenderat är att ha dem parvis så att alla har en partner.

Undulater likt många andra fåglar väljer sin partner och har samma partner livet ut, ifall man då har ett ojämnt antal undulater så kan lätt 1 hamna utanför och bli utstött.

Undulater som hålls ensamma blir ofta deprimerade och visar beteenden som indikerar på stress, exempelvis att de plockar fjädrarna ifrån sig själva eller går fram och tillbaka på samma ställe i buren.

Vilken bur passar undulater?

Buren ska enligt jordbruksverkets föreskrifter vara minst 0,31 kvadratmeter, den längsta sidan skall vara minst 70 cm och höjden skall vara minst 60 cm. Buren kan dock aldrig bli för stor utan ju större ju bättre. Då undulater är pigga och gillar att både flyga och klättra runt i buren.

Med fördel så inreds buren med pinnar med utrymme så att undulaterna kan flyga emellan pinnarna i buren, det ska även vara olika storlek och struktur på pinnarna för att undulaterna ska må som bäst.

Detta gäller även andra fåglar.

De bästa pinnarna att ha i buren är naturgrenar som är olika formade och tjocka för att fåglarna ska få röra på fötterna ordentligt. Att ha enformiga pinnar ökar risken för skador i fötterna då fötterna kan som ’’fastna’’ i det läget ifall de inte får någon variation på sittpinnar i buren. Grenar ifrån obesprutade lövträd är utmärkta som sittpinnar samt kvistar och grenar ifrån äppelträd är en favorit hos många fåglar.

Med fördel kan man även lämna bladen på under vår och sommar så att undulaterna får något att pyssla med.

Det är även vitkigt att buren står på en dragfri plats där det är så ljust som möjligt utan att stå i direkt solljus. Att stå i direkt solljus riskerar att det blir för varmt för fåglarna.

En UV-lampa bör med fördel monteras på eller vid buren så att fåglarna kan välja att sätta sig under lampan för att få UV-ljus. Däremot ska den inte lysa på hela buren.

UV-ljus är viktigt för att fåglarna ska få tillräckligt med D-vitamin som är viktigt för att fåglarna ska hålla sig friska och sunda.

Undulaterna behöver ha olika lek och aktiveringssaker att sysselsätta sig med för att må bra. Man kan som berikning gömma lite olika frön, pellets eller andra godheter anpassade för undulater bland och i leksakerna för att undulaterna ska få leta och jobba för att få ut maten.

Det är viktigt att se till så att sina undulater har saker att sysselsätta sig med för att undvika att de bildar stereotypier eller stressbeteenden.

I naturen spenderar dem en stor del utav sin vakna tid till att leta efter mat. Det är även bra för både klor och näbb att de får jobba och ha sönder exempelvis leksaker i samband med att de letar efter maten.

De föredrar också att gnaga och skala av naturgrenar ifrån exempelvis lövträd som är obesprutade för att hålla näbben kort.

Undulater gillar att även att bada, så ha gärna ett fågelbad med friskt ljummet vatten i buren. Se till att byta vattnet i badet varje dag så att det hålls fräscht och rent.

Ett bad är viktigt för undulaterna för att de ska undvika att det bildas mjäll ifrån uttorkad hud. Det är även ett sätt för undulaten att tvätta sig på och hålla sig rena.

Som bottenmaterial i buren kan man använda t ex alspån, fågelsand eller pappersströ. Bottenmaterial bör bytas en gång i veckan, då bör även pinnar och annan inredning också göras rent eller bytas.

Som bottenmaterial i buren kan man använda t ex alspån, fågelsand eller pappersströ. Bottenmaterial bör bytas en gång i veckan, då bör även pinnar och annan inredning också göras rent eller bytas.

Mat och vattenskålar ska diskas varje dag så att de håller sig fräscha.

Vilken mat passar undulater?

Ge pellets eller undulatblandning av god kvalité som basfoder. Om du ger en fröblandning, tänk på att ge nya frön varje dag så det inte bara är tomma skal kvar i matskålen. Se även till så att fågeln inte enbart äter de fetaste fröerna eller nötterna i blandningen exempelvis solrosfrö, hampafrön eller jordnötter. Detta kan resultera i att undulaten blir överviktig och får en vitamin eller mineralbrist då den inte får i sig all näring den behöver genom de fröerna.

Därför är det fördelaktigt att ge ett bra pelletsfoder exempelvis ifrån Nutri-Bird eller Tropican som bas och ge fröer och nötter som godis eller belöning vid träning.

Fåglar har även behov av kalk som finns i bl.a. sepiaskal som också håller fågelns näbb i trim. Som komplement kan man ge ca 2 teskedar äggfoder i veckan till vuxna fåglar medan växande fåglar kan få fri tillgång.

Undulater kan också få t.ex. hirskolv, eller fågelfröknäcker som sysselsättning och snacks.

Ge gärna lite frukt eller grönsaker dagligen i en separat skål.

Fåglar kan generellt vara lite svåra att få att prova nya saker, men var envis och lägg in ny frukt varje dag så kommer de till slut att våga prova sig på de nya gottigheterna.

Innan du ger någonting nytt, se till så att det inte är giftigt för fåglarna.

(OBS! ge ej avokado då det är väldigt giftigt för fåglar).

Sommartid kan man även ge t.ex. maskrosblad, groblad eller gräs till sina undulater vilket brukar vara väldigt uppskattat.

Vitamintillskott ges med fördel i vattnet varje dag då detta byts eller på de färska grönsakerna/frukterna.

Läs mer om mat till fåglar här->

Att tänka på innan du skaffar undulater

Se till så att buren och inredningen är klar och i ordning innan du skaffar fåglarna för att det ska stå klart och redo när dina nya familjemedlemmar flyttar hem.

Ifall det är så att du redan har en fågel sedan tidigare så rekommenderar vi att ha de i 2 separata burar i närheten av varandra i början så att de vänjer sig med varandras närvaro innan ni släpper ihop de.

När ni väl släpper ihop undulaterna, se till att göra om i buren de ska vara i så att det blir nymöblerat för båda fåglarna för att undvika revirbeteenden.

Se även till så att båda fåglarna har tillgång till mat och vatten utan att bli undanstött av den andra.

Under de första dagarna när fågeln/fåglarna har kommit hem är det viktigt att de får vänja sig vid sitt nya hem i lugn och ro, se därför till att det inte är något spring och skrik vid buren och att det är lugnt i närheten.

Sitt gärna vid buren och prata lugnt med fågeln i början så att den vänjer sig vid din röst.

Du kan även med fördel försöka locka undulaten med lite gobitar som fröer, nötter eller annat gott som är anpassat för fåglar genom att lägga detta i en öppen handflata och låta undulaten komma fram och ta det ifrån dig.

Under de första nätterna efter hemkomst kan det även vara bra att ha en svag nattbelysning tänd så att fåglarna inte blir oroliga i mörkret, detta är även bra för att låta de vänja sig vid den nya miljön runt sin bur.

Vård och hantering av dina undulater

Undulaternas klor kan bli långa och behöver klippas med en klotång regelbundet, ha gärna tillgång till blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan.

Det finns även flera djurbutiker och veterinärkliniker som hjälper till att klippa klorna på din undulat.

Exempelvis erbjuder vår butik XL-Zoo Västerås kloklippning på undulater.

Sandpappers pinnar eller sandpapper i buren använder vissa sig utav, det som är extremt viktigt med dessa är att det inte blir för mycket. Sandpapper sliter inte bara på klorna utan även på fötterna på fåglarna vilket kan orsaka dem smärta och obehag.

Det är viktigt att sandpappret inte heller sliter ner klorna för långt.

Näbben är även viktig att hålla koll på så att den inte blir för lång, förebygg detta genom att förse undulaterna med färska grenar att gnaga på samt aktiveringsleksaker som den kan bita och slita i.

Om dina fåglar visar tecken på att må dåligt, t.ex. uppburrad fjäderdräkt, slöhet, lös spillning, aptitlöshet, nysningar, tung andning eller ”onormal tamhet”, kräver den snabbt sakkunnig vård utav veterinär som har koll och kunskap om just fåglar.

Fåglar är mycket känsliga vid sjukdom och snabba åtgärder kan vara livsviktigt, det är även så att när en fågel visar att den är sjuk eller dålig har det oftast gått väldigt långt då dem inte gärna visar sig ’’svaga”.

Vi på XL-Zoo vill mer än gärna finnas där för dig och dina undulater under er tid tillsammans, välkomna in till oss så hjälper vi er med just det ni behöver.