fbpx

Svenska

Skötselråd för Pygmé Pansarmal

Corydoras Pygmaeus

Den minsta utav pansarmalarna, söt men effektiv liten städare som livar upp akvariet. Akvarievärldens små hundvalpar kallar vissa pansarmalarna.

Pygmé pansarmalen är en utav flera olika sorter och typer utav pansarmalar. Just pygmé pansarmalen är den minsta utav sorterna med en vuxen storlek på ca 3 cm.

Pansarmalar är en populär akvariefisk och ha, speciellt i och med deras egna personligheter som ofta träder fram. Pansarmalar anses ofta vara akvarievärldens små hundvalpar tack vare deras lekfulla beteende.

 • Ursprung: Sydamerika
 • Storlek: ca 3 cm
 • Minimum akvarium: 45 cm & 40 liter
 • pH värde: 6-7
 • Temperatur i akvariet: 23-26 °C
 • Kost: Kött & Allätare – Carnivore & Omnivore

Bra saker att ha:

Pansarmalar finns idag i flera olika färger och varianter, just pygmé pansarmalen är den minsta sorten och passar därför bra i de lite mindre akvarierna som fortfarande vill glädjas åt en liten och rolig kamrat som dessutom är en effektiv städare.

Alla pansarmalar är stimfiskar och bör därför vara minst 3-4 stycken för att trivas men helst fler.

Könsskillnad på Pygmé Pansarmal

Det är svårt att se skillnaden på de flesta pansarmalarna, speciellt innan de är fullvuxna. Men generellt sett så är skillnaden mellan honor och hanar hos pygmé-pansarmalarna att hanarna är mer långsträckta och honorna större.

Akvariet och inredning anpassat för Pygmé Pansarmal

Ett akvarium anpassat för corydoras behöver ha en hel del växter. Det är även bra att ha en del rötter eller grottor som fiskarna kan gömma sig i. Ofta finns det i djuraffären speciella ’’mal-rör’’ som dekoration, dessa brukar de flesta pansarmalar tycka väldigt mycket om.

Tänk även på att pansarmalar vill gärna ha en fri bottenyta att stimma på. Därför kan det vara bra att inreda med växter och rötter på ena sidan av akvariet och lämna öppet på andra sidan. Alternativt lämna en öppen yta i mitten utav akvariet som pansarmalarna kan få simma runt på.

Pansarmalarna föredrar även en finkornig sand på max 2mm då dem använder sina ’’spröt’’ längst fram för att leta genom sanden efter mat och andra gosaker.

Tänk på att sanden inte får ha vassa kanter då pansarmalarna lätt kan skada sig ifall sanden är för vass.

 

Kost och mat till Pygmé Pansarmal

Pansarmalar är i huvudsak köttätare men äter även gärna en liten del grönfoder, mycket för sysselsättningens skull. Föredraget är levande tubifex som gärna kryper ner i sanden som pansarmalarna får leta efter och på så vis får dem både bra och hälsosamt foder samt berikning genom att leta efter maten.

Tänk på att just pygmé-pansarmalen är väldigt liten och därför inte heller behöver fullt lika mycket mat som en ’’vanlig’’ pansarmal.

Låt inte maten ligga kvar för länge i akvariet utan märker du att fiskarna inte ätit upp maten efter en stund så plocka enkelt bort det med en håv för att minska risken att maten ruttnar och ger dåliga vattenvärden.

Dem vill gärna ha variation i kosten och prova gärna därför att blanda mellan tabletter avsett för köttätande malar, algtabletter och kanske lite fin granulerat foder emellanåt för variationen. Även levandefoder som tubifex är en riktig favorit men finns inte det så går det toppen med den frysta varianten också!

Desto högre temperatur det är i akvariet desto högre ämnesomsättning har fisken, det vill säga att den äter mer när det är varmare men bajsar då också ut mer. Detta kan göra att det fortare blir smutsigt i akvariet när det är varmare i akvariet.

Anpassa mängden foder efter dina fiskar, de ska vara runda och glada men det ska inte finnas mat över.

Det är viktigt att du ger dina pansarmalar bra foder så att dem håller sig pigga och lever länge.

Vill du veta mer om foder? Tveka inte att komma in till oss på XL-Zoo och rådfråga oss om just dina fiskar.

 

Pygmé Pansarmalar och andra fiskar

Pansarmalar fungerar generellt sett bra med de flesta fiskar som inte är aggresiva. Däremot så måste man tänka på att just pygmé-pansarmalen är en liten och mer ömtålig variant utav pansarmalar/corydoras. Därför är det viktigt att endast blanda den med mindre och fredliga fiskar.

Se även till att ha gott om gömställen bland växter, rötter och grottor till dina pygmé pansarmalar för att ge dem extra utrymme att vara ifred på.

Stressade pansarmalar ger ifrån sig ett gift och därför bör ni inte hälla ut vattnet ifrån påsen i erat akvarium.

Välkommen in till oss på XL-Zoo så hjälper vi dig mer än gärna att kombinera olika fiskar som passar i just ditt akvarium.

När ni kommer hem med era nya fiskar

Att introducera nya fiskar till akvariet vid hemkomst kan låta klurigt och alla har vi våra egna erfarenheter av vad som fungerar och inte, här kommer våra rekommendationer för hur man introducerar nya fiskar i sitt akvarium.

OBS! Tänk på att vi rekommenderar att man låter akvariet stå igång minst 1 veckas tid innan man introducerar fiskar i akvariet, gärna med några få åt gången för att låta akvariet bygga upp sin bakteriekultur och sitt egna ekosystem i lugn och ro.

För att boosta denna process och göra det ännu bättre rekommenderar vi att man tillsätter medel med goda bakterier för fiskar och växterna samt att man tillsätter ett medel som neutraliserar vårat kranvattenvärde i akvariet.

Vi rekommenderar att man gör följande steg vid processen att introducera nya fiskar i akvariet.

 • Sätt ner påsen oöppnad i akvariet i ca 30 – 45 minuter och låt fiskarna anpassa sig till akvariets temperatur och möjligen de andra fiskarna i akvariet ifall det finns invånare sedan tidigare.
 • Öppna sedan påsen och släpp in ca 1 dl akvarievatten i påsen, vänta sedan ca 2 minuter och upprepa processen några gånger.
 • Häll sedan försiktigt ut fiskarna i akvariet.
  (OBS Håva försiktigt ut pansarmalar)