fbpx

Svenska

Skötselråd för Sphenops Molly

Poecilia Sphenops

En riktig klassiker i sällskapsakvariet, finns i mängder av olika färger.

Molly är en riktig klassiker i sällskapsakvarierna. Det finns flera olika varianter utav molly, bland annat den klassiska Black Molly men även lyrstjärtsmolly, guldmolly, silvermolly och dalmatinermolly. Sphenops mollyn tillhör levandefödarna tillsammans med bland annat guppy, platy och svärdbärare.

  • Ursprung: Centralamerika och norra Sydamerika
  • Storlek: ca 10 cm
  • Minimum akvarium: 60 cm & 70 liter
  • pH värde: 7-8
  • Temperatur i akvariet: 26-28 °C
  • Kost: Växt & Allätare – Herbivore & Omnivore

Bra saker att ha:

Sphenops Molly är en fisk som finns i otroligt många varianter och färger. Det finns allt ifrån den klassiska black molly som är helt svart till segelfensmollys som där hanarna har stora vackra ryggfenor. Ballongmollys som är som de tyder på namnet lite rundare utav sig, även dessa både med vanliga fenor eller segelfenor.

Könsskillnad på Molly

Könsskillnaden på sphenops molly är lätt att se då hanarna är oftast något slankare i kroppen än vad honorna är som oftast är längre i kroppen och rundare i formen.

Hanen har även ett tydligt gonopodium likt de andra levandefödarna.

Gonopodiet ser ut som en analfena, men denna ’’fena’’ använder de för att befrukta honorna

Likt de andra levandefödarna är Mollys ganska duktiga på att fortplanta sig. För att undvika att de vuxna fiskarna äter upp ynglen kan man ha de i ett separat akvarium i början eller i en yngelkar till dess att de blivit tillräckligt stora att inte riskera att bli mat till de vuxna fiskarna.

Tänk på att smula sönder maten som ges till ynglen i början eller ett specifikt yngelfoder som är anpassad för att hjälpa unga fiskar växa och må bra.

Kost för Sphenops Molly

Mollysar är växt- och allätare som i akvariet behöver ha en varierad kost bestående utav bland annat växter, alger och animaliskt protein.

Enklast är att variera mellan ett granulerat torrfoder som har köttprotein i sig, vegetariska tabletter och ibland frysfoder av exempelvis Artemia och Tubifex.

Mollys har också en tendens att tugga på växterna i akvariet. Har du mycket alger så som tofsalger i akvariet så kommer Mollyn bli glad över detta då dem gillar att äta alger.

Akvariet och inredning anpassat för Molly

Mollys vill även ha gott om levande växter i akvariet då de uppskattar att simma runt bland både höga och låga växter samt flytande. Ett bra sätt att fördela växterna är att variera med ett tätt område med växter men även ha en öppen simyta i akvariet för fiskarna.

Det är även att föredra att inreda med en del rötter och stenar.

Mollys passar i de flesta sällskapsakvarium förutsatt att storlek och de andra fiskarna fungerar ihop med Mollys, akvariet ska vara minst 70 liter och minst 60 cm på längsta sidan.

Generellt sätt så går mollysar bra att blanda med de flesta andra fiskar då dem räknas som fredliga fiskar, dock förekommer det individer som är lite tuffare än de andra.

Vi rekommenderar att du har minst 2-3 mollysar men helst flera, om du blandar könen så är det viktigt att ha flera honor än hanar i akvariet så att inte hanarna jagar honorna för mycket under lek.

Vi rekommenderar minst 2 honor per hanne i akvariet.

När ni kommer hem med era nya fiskar

Att introducera nya fiskar till akvariet vid hemkomst kan låta klurigt och alla har vi våra egna erfarenheter av vad som fungerar och inte, här kommer våra rekommendationer för hur man introducerar nya fiskar i sitt akvarium.

OBS! Tänk på att vi rekommenderar att man låter akvariet stå igång minst 1 veckas tid innan man introducerar fiskar i akvariet, gärna med några få åt gången för att låta akvariet bygga upp sin bakteriekultur och sitt egna ekosystem i lugn och ro.

För att boosta denna process och göra det ännu bättre rekommenderar vi att man tillsätter medel med goda bakterier för fiskar och växterna samt att man tillsätter ett medel som neutraliserar vårat kranvattenvärde i akvariet.

Vi rekommenderar att man gör följande steg vid processen att introducera nya fiskar i akvariet.

  • Sätt ner påsen oöppnad i akvariet i ca 30 – 45 minuter och låt fiskarna anpassa sig till akvariets temperatur och möjligen de andra fiskarna i akvariet ifall det finns invånare sedan tidigare.
  • Öppna sedan påsen och släpp in ca 1 dl akvarievatten i påsen, vänta sedan ca 2 minuter och upprepa processen några gånger.
  • Häll sedan försiktigt ut fiskarna i akvariet.