Skötselråd – Discus

Skötselråden är generella, för exakt information om en speciell fisk rekommenderas ett akvarium lexikon eller atlas.

Discusen tillhör de sydamerikanska cikliderna. Den är en lugn och fredlig fisk som är extremt känslig för nitrater (avfallsprodukter) i vattnet och kräver ett varmt och mjukt vatten med lågt pH-värde. För bra resultat kan stora vattenbyten krävas, ibland flera ggr i veckan. Discusen föredrar ett mörkt bottenmaterial t.ex. rådasand 0,8-1,2. Det finns inte mycket växter i discusens naturliga miljö, men den skadar inte ett planterat akvarium. Discusen bör hållas tillsammans med fiskar som klarar discusens extrema krav på miljö, t.ex. kardinaltetra, pansarmalar och sugmalar. Discusen måste oftast vänjas vid att äta flingor och granulat, och de bör definitivt få mer varierad kost än så. Bra mat är fryst artemia, mysisräkor, räkcocktail, och levande foder när det går att få tag på.

I naturen: Sydamerika
Storlek:  ca 20cm
Ph: 5,5-7
Temp:  28-31c
Hårdhet: 2-7
Storlek akvariet > 200l
Nitrathalt < 20mg/liter

Rekommenderad bok: ”Southamerican Cichlids IV”, ”Singapore Discus”, ”Aqualog Special:Majestetic Discus”, “Discus Catalogue”
“Back to Nature Discus”

Att introducera nya fiskar.

Vid hemkomst, lägg påsarna med fisk oöppnade i akvariet. Detta för att fisken ska vänja sig vid temperaturen. Efter 15-30 minuter öppnar ni påsen och häller i ca 1dl akvarievatten. Upprepa detta några gånger. Häll sedan ut fisken över en håv och släpp ner den i akvariet. Tillsätt gärna någon vattenberedningsprodukt, tex Aquasafe eller Aqutan i samband med att de nya fiskarna släpps ned i akvariet. Detta för att skydda fiskarnas slemhinnor. Om akvariet är helt nytt kan man vänta med att mata i ca tre dagar för att inte överbelasta akvariet.