fbpx

Svenska

Vattenförgiftning – Bra att tänka på under sommarens äventyr!

Nu är sommaren äntligen här och med det kommer värmen! Och när värmen kommer så blir många badsugna, det gäller även våra fyrbenta vänner. Men med bad och lek så är det också många hundar som får i sig alldeles för mycket vatten.

Vatten är någonting som är livsviktigt men samtidigt livsfarligt, allting handlar om vilken dos det intas i, precis som mycket annat.

Under sommaren så blir det helt klart varmt och svårt att aktivera sin hund när det är som varmast, ofta så väljer man då att bada med sin hund eller låta hunden leka med vatten i form utav hundpool, sprinkler, vattenslang eller liknande.

Vilket är ett utmärkt sätt att låta hunden leka och aktivera sig men samtidigt svalka sig.

Det som däremot är viktigt att tänka på under sådana leker och aktivering är att hunden själv många gånger kan ha svårt att avgöra hur mycket vatten den har druckit. Därför blir det vårt ansvar att se till att hunden inte får i sig för mycket vatten och drabbas av vattenförgiftning vilket kan leda till livshotande tillstånd.

Vad är vattenförgiftning och vad händer?

Det som händer vid vattenförgiftning är att njurarna inte klarar av att omvandla den mängden vatten till urin i den hastighet som vattnet intas, saltbalansen i kroppen rubbas och cellerna i kroppen börjar ta upp vatten vilket i sin tur kan leda till livshotande tillstånd ifall man inte är uppmärksam.

Vanliga symtom att hålla koll på vid vattenförgiftning är följande:

 

  • Frånvarande blick

  • Vidgade pupiller

  • Ostadig i kroppen, ex snubblar, vinglar eller trillar omkull

  • Kräks

  • Krampar

  • Dreglar

  • Bleka slemhinnor

Uppsök veterinär direkt vid symtom på vattenförgiftning hos din hund.

Med detta sagt så önskar vi er en riktigt rolig sommar och var inte rädd för att låta hunden svalka sig i vattnet eller leka med vattenslangen, men tänk på att hålla det begränsat och se till att hunden inte sväljer för mycket vatten.

Många gånger kan hunden svälja mer vatten än vad man själv märker, därför är det viktigt att speciellt ifall man har en hund som brukar svälja mycket vatten att vara observant och ha uppsikt.

Vi har mängder utav leksaker som passar utmärkt för vattenlek både i sjö och trädgård!

OBS! Tänk även på att hålla utkik efter algblomning i sjö och hav när ni badar mer era hundar! Algerna är även det livsfarligt för din hund. Om hunden dricker eller får i sig av det vattnet uppsök veterinärvård direkt då det finns stor risk för algförgiftning.

Dela inlägget:

Missa inte nästa inlägg