fbpx

Svenska

Taskigt väder – Spruckna trampdynor och snöklumpar i pälsen

Nu när det är växlande temperaturer och väder så blir även våra fyrbenta vänner drabbade. Framförallt deras tassar med torra och spruckna trampdynor. Därför är det nu extra viktigt att ta hand om dem.

Spruckna trampdynor och snöklumpar i pälsen, detta är något de flesta av oss hundägare är vana vid den här tiden på året. Tillsammans med svamp mellan tårna så tillhör det dem vanligaste problemen som hundar och hundägare har när det är taskigt väder ute.

Här listar vi lite tips och idéer på hur du håller din hunds tassar mjuka och skyddade under dessa omständigheter.

Vacker Tass Spray

Snöklumpar i pälsen och mellan tassarna

De flesta av oss som har hundar med lite längre päls är ständigt där och pillar för att få bort snöklumpar som fastnar mellan tårna eller längst benen på hunden.

Detta är något som många hundar blir drabbade av och som de tycker är jobbigt.

Har du en långhårig liten pälskling kan det dessutom vara en idé att klippa pälsen längst benen och runt tassarna för att förhindra att snön klumpar sig i pälsen.

För att förebygga snöklumpar i pälsen och mellan tassarna kan du exempelvis spraya med denna spray:

Torra och spruckna trampdynor

Det växlande vädret, kylan, isen och framförallt saltet som våra fyrbenta vänners tassar nu utsätts för. Alla dessa faktorer påverkar tassarna och det är därför väldigt viktigt att hålla koll på tassarna.

Fyra Ess Tassalva

Om det är någonting som verkligen torkar ut våra fyrbenta vänners tassar så är det vägsaltet som läggs ut på alla vägar nu. Framförallt inne i stan. Tänk på detta när ni är ute och går. Försök låt hunden gå på gräsmattor eller promenera i skogen där det inte är lika mycket vägsalt som sliter på hundens trampdynor.

För att förebygga att trampdynorna blir spruckna så är det viktigt att alltid torka tassarna noga på hunden efter varje promenad. Med fördel kan man även tvätta av hundens tassar med vatten ifall hunden gått där det varit väldigt saltade vägar.

Tänk även på att det är viktigt att smörja in hundens tassar med salva. Precis som våra händer så får hunden sprickor i tassarna ifall trampdynorna blir för torra.

Svamp mellan tårna

Det är väldigt vanligt att många hundar får problem med svamp mellan trampdynorna och tårna såhär års. Oftast är det fukt som är boven i dramat här. Tassarna blir utsatta för snö, is, vatten m.m. vilket gör att päls och tassar oftast är blöta eller fuktiga.

Viss missfärgning mellan tårna, som svamp kan ge, är normalt och ingenting att oroa sig för. Se till att förebygga och ta hand om tassarna så är det oftast inget större problem.

Däremot ifall svampen börjar få fäste eller blir mer ihållig än tidigare. Då är det dags att söka veterinärvård. Oftast är det då en jästsvampinfektion som uppstått och detta är något som hunden inte mår bra utav. Därför behövs även veterinärvård för att ta reda på orsaken.

Oftast har jästsvampinfektioner en underliggande orsak som exempelvis allergi, sjukdom, hudveck eller övervikt.

Se till att hålla din hunds tassar torra genom att torka noga efter varje promenad. Har din hund väldigt lätt att få svamp kan det vara en bra idé att införskaffa ett par bra skor. En mild svampinfektionen uppstår oftast på grund utav fukt. Detta ifall tassarna aldrig hinner torka, exempelvis vid blött väderlag och päls mellan trampdynorna som inte hinner torka.

Det finns dessutom massor med bra salvor, schampon m.m som ni kan använda er utav för att få bukt med svampen. Välkomna in till oss så berättar vi mer!

Förhindra besvär

Här samlar vi lite snabbt vad du kan göra för att förebygga för din hunds tassar:

  • Klipp pälsen runt tassarna, detta minskar mängden fukt och snö som drar sig till tassarna.
  • Torka noggrant efter varje promenad, se till så att hunden inte går med fuktiga och blöta tassar.
  • Skölj helst även av tassarna med rent vatten så att smuts och salt försvinner helt.

Tips: Ställ en balja med ljummet vatten innanför dörren och placera en ren handduk breved. På så vis kan du enkelt skölja av tassarna snabbt och torka dem torra. Helt utan att behöva få in hunden i duschen eller få in snöslask och smuts i hela hemmet.

  • Smörj din hunds tassar i förebyggande syfte för att hålla trampdynorna väl återfuktade.
  • Har din hund stora problem med spruckna trampdynor eller svamp. Införskaffa ett par skor som skyddar hundens tassar på promenaden.

Kom in till oss så hjälper vi dig och din fyrbenta vän att hitta eran lösning mot spruckna trampdynor och snöklumpar i pälsen.

Dela inlägget:

Missa inte nästa inlägg