fbpx
Search

Svenska

Search

Reflexer, en billig livförsäkring

Med hösten och vintern kommer en för många väldigt mysig period men med denna årstid kommer även årets mörkaste halvår.

Under denna tid syns vi betydligt sämre när vi rör oss utomhus, detta kan skapa livsfara om man rör sig vid bilvägar men även på trottoaren där cyklister, mopeder och andra fordon kan röra sig.

Gör det till en vana att använda reflexer på både dig, hunden och katten! Så har ni redan där en billig livförsäkring.

Men det är upplyst där jag går, då behöver jag inga reflexer! Eller?

Om du har mörka kläder på dig kan en bil med halvljus upptäcka dig på ungefär 20-30 meters avstånd. Ifall du bär ljusa kläder syns du från ungefär 60 meter, men med bra reflex så ser bilens förare dig i god tid redan på 125 meters håll. Detta gör att bilföraren, cyklisten eller mopedisten i god tid ser att du och din hund eller din utekatt rör sig framför dem och kan då planera sin körning och både sakta in men också hålla bättre avstånd till er.

 

En vanlig missuppfattning är att du syns bra så länge det finns gatubelysning där du går, men i själva verket inträffar de flesta mörkerolyckor i just tätbebyggda områden där gatubelysningen är tänd.

Detta visar att även fast det finns belysning i området där du går så är det livsviktigt med reflexer på både dig, din hund och din utekatt.

Och även om det är ljust när ni går ut, tänk på att mörkret kommer fort såhär års. Ta därför på er reflexerna även när det fortfarande är ljust ute.

Hur kan jag skydda min utekatt?

Många undrar hur man på bästa sätt kan skydda sin utekatt i mörkret. Det har på senaste tiden florerat en del bilder på katter med reflexvästar eller selar.

Detta är något som vi inte rekommenderar då katten lätt kan fastna ifall de har en reflexväst på sig. Katter klättrar ofta i träd, kryper in under fasader och andra ställen där det finns stor risk att västen kan fastna.

Vi rekommenderar istället att man använder sig utav ett reflex halsband på katten, helst ett som har reflexer helt runtom halsbandet då det är högre sannolikhet att ljuset från exempel en bil då träffar halsbandet.

Hur länge håller en reflex?

Reflexer är förbrukningsvaror som slits, därför är det viktigt att regelbundet kolla dina och dina djurs reflexprodukter så att dem fortfarande gör sitt jobb.

En reflex med matt eller repig yta gör sig inte längre lika bra och synliga, kolla därför igenom era gamla reflexer innan ni tar på er dem för promenaden.

Olika reflexer har olika ändamål

Tänk även på att ha rätt reflex för rätt ändamål, det är inte alla reflexer som syns lika bra och från alla håll. Det viktiga är ju att reflexen ska synas ordentligt så att eventuella fordon ska kunna se er i god tid.

De bästa reflexerna är de som sitter lågt och rör sig, exempelvis på hundens kropp eller i nedre ändan på kopplet.

Till dig själv kan du tänka på att ha reflexer kring handlederna eller på vantarna då våra händer oftast rör sig när vi går. Det kan även vara en bra ide att ha reflexer runt fötterna.

Även en reflexväst att hänga över jackan är en utmärkt reflex då den syns från alla håll.

Till hunden kan du välja mellan olika reflexer, tänk på att du även kan kombinera olika reflexer för att maximera säkerheten. Desto mer ni syns desto säkrare går ni i mörkret.

Till hund finns det oftast numera reflexer insytt i de flesta halsband, selar och koppel. Men komplettera helst detta med ett lysande halsband, en reflexväst eller en scarf för att säkerhetsställa att ni verkligen syns.

Ifall din hund eller katt har lång päls finns det speciella lysande halsband som är lite bredare för att bättre synas genom pälsen, annars kan det vara en bra tanke att till din långhåriga hund använda en reflexväst som helt klart syns bäst i mörkret.

4 Tips för en säker promenad i vinter

  1. Se till att alltid ha reflexer på både dig, hunden och utekatten.
  2. Se till att reflexerna sitter bra och syns ordentligt från alla håll.
  3. Kolla era reflexer så att de är i gott skick och inte bytas ut.
  4. Tänk på att tvätta dina reflexer korrekt, tvätt kan försämra reflexplagget. Läs därför noga tvättanvisningarna.

XL ZOO Västerås

vasteras@xl-zoo.se

XL ZOO Nordby

nordby@xl-zoo.se

Dela inlägget:

Missa inte nästa inlägg