fbpx

Svenska

Varför Klösträd? Och Vilket?

Varför behöver man egentligen ett klösträd? Och behöver det vara just ett klösträd eller räcker det med en klösbräda?

Vad är egentligen skillnaden mellan olika klösprodukter så som klösmöbel, klösträd, klösbräda och klöspelare?

Hur ska jag veta vilken typ utav klösprodukt som passar just min katt?

Lugn, här hjälper vi dig med tips och tricks för att reda ut vilket typ utav klös som passar just din katt.

Varför behöver man ha ett klös till sin katt?

Katter har ett naturligt behov utav att klösa, detta betyder att oavsett ifall du har en speciell plats som din katt får klösa på eller inte, så kommer din katt att klösa på något.

Därför är det bra att ha en plats som katten vet att den får klösa på, exempelvis en klöspelare, klösträd eller klösmöbel.

Dessutom så gynnar det flera utav kattens naturliga behov då den inte bara får utlopp för att klösa utan även ofta klättra och befinna sig på hög höjd.

Katter klöser även för att hålla sina klor i gott skick och hålla nere dem, desto mer en katt klöser desto mer sällan behöver du klippa din katts klor.

En katt har dessutom doftkörtlar vid de främre tassarna, så när katten klöser på exempelvis en pelare eller klösmöbel så sprider katten sin doft och på så vis markerar sitt revir. ”Här bor jag”

Hur många kattklös behöver jag?

Hur många kattklös du behöver beror till stor del på hur stor yta katten får vistas på, om det är en inne eller ute katt, ålder och antal katter du har i hemmet.

En ensam katt som får gå ute och inne har inte lika stort behov utav flera kattklös som en katt som endast bor inomhus och har sällskap utav 2 till katter, 1 hund och 2 barn. 

Detta på grund utav att en ensam katt som får gå ute behöver inte dela med sig utav sina klösträd till någon annan katt, katten behöver heller inte ha flera ställen att komma upp och undan från andra familjemedlemmar på. En katt som går ute har också möjlighet att klösa och klättra utomhus när den vistas där.

Därför behöver olika katter olika många klös.

Bor du dessutom stort och katten har flera olika rum att vistas i är det bra att se till att ha någon form utav klösprodukt i varje rum.

Exempelvis kan ni ha en klösbräda i hallen som katten kan markera sin doft och sitt revir vid dörren, en större klösmöbel i vardagsrummet där ni spenderar mest tid och en klättervägg med hammock i sovrummet där ni sover.

''Visste du att? En katt som har ett klös att klösa på vid dörren minskar risken att kissa för att markera vid ytterdörren''

På så vis får katten vara med överallt men samtidigt känna att den har sin del av hemmet, den kan markera sin doft på flera ställen i hemmet och får känna sig trygg med att ha sin plats att gå till.

Har man flera katter behöver man se till att alla katterna får möjlighet att utnyttja klösen, både att klösa på men även klättra och sova på.

Väggmonterade Klösprodukter och Sängar

”Jag vet inte hur jag ska göra, jag får inte plats med ett stort klösträd hemma!”

Det vet vi! Det finns nämligen lösningar som inte innebär att ta en stor del utav golvytan. För vi alla vet att ett ordentligt klösträd eller en stor klösmöbel tar ganska stor yta utav rummet.

Därför har vi bland annat klösprodukter som du enkelt monterar på väggen. Detta sparar inte bara utrymme i hemmet utan stimulerar även kattens naturliga behov utav att klättra och befinna sig på högre höjd.

Låt katten ha sin sovplats högst upp och gör en liten bana ner av olika hyllor och klöspelare som den kan vässa klorna på.

På så vis har du sparar utrymme och utökat kattens boyta genom att ge den möjlighet att klättra uppåt och vistas ovanför golvet.

Detta är även ett bra alternativ ifall man har andra djur eller barn hemma, på så vis kan man ge katten en plats att få vara ifred och ta det lugnt på.

Kattungar behöver lägre klöspelare

Kattungar har också ett stort behov utav att klösa, och framförallt busa.

Därför passar oftast lite lägre klös de små liven. Dels för att dem inte har lika stort behov av att klättra högt upp och dels för att kattungar oftast är lite klumpigare och riskerar större skada ifall de har ett högt klösträd att ramla ner ifrån.

För en kattunge passar det utmärkt med en rolig kombinerad klös-grotta eller en klöspelare med en leksak till.

Stora katter, stora klösträd?

Stora kattraser så som Norsk Skogskatt och Maine Coon kan ofta behöva lite större kattträd. Men även stora bondkatter mår bra av en stor klösmöbel som de får plats ordentligt i.

Självklart kan även den lilla katten uppskatta ett större klös med större plattformar, hus och pelare! Dessa klös är lite extra robusta för att hålla för den extra vikten men även för att ge ordentligt med plats åt de större katterna.

Ingen vill väll ligga inträngd i ett hus de knappt kommer in i eller med benen utanför kanten på plattformen?

Självklart finns det katter som gillar det också, därför är det bra att det finns valmöjlighet.

Men ett större klös finns anpassat för just de större katterna som behöver ett klös som klarar deras storlek och vikt. 

Seniorkatter behöver också klösa

Även en senior behöver få möjlighet att utföra sina behov av att klösa och klättra, men kanske på ett mer anpassat sätt. Kanske börjar katten bli lite stel i lederna och inte orkar klättra eller hoppa lika högt?

Då kan ett lägre kattklös passa dem utmärkt. Ett med låga hyllplan och mjuka sängar brukar passa perfekt till senioren som föredrar att ligga och sola vid fönstret eller mysa tillsammans med er i vardagsrummet.

Det finns exempelvis många utav de kattklös som är anpassade för kattungar som också fungerar utmärkt för seniorer.

Vad är det egentligen för skillnad mellan olika klösprodukter?

Det kan vara svårt att hänga med när man pratar om olika klösprodukter, här kommer en liten enkel förklaring för att förstå skillnaden mellan de olika klösprodukterna.

Klösmöbel 114cm

Klösmöbel

En klösmöbel är oftast precis som den låter mer formad som en möbel, oftast en trevligare detalj i hemmet och mer kompakt byggd. Den innehåller oftast låd-liknande former eller mer instängt. Detta är ett perfekt exempel på ett klös till en katt som gillar att gömma sig.

Klösmatta

Klösbräda

En klösbräda är oftast enbart en bräda med antingen sisalrep, nät eller papp som katten kan klösa på. Många utav klösbrädorna kan du sätta upp på väggen, på ett hörn eller på soffan. Detta passar perfekt när katten har bestämt sig för att klösa på soffan eller väggen. Låt den få som den vill och sätt dit en klösbräda att klösa på istället.

Klöspelare

Klöspelare är precis som det låter oftast bara en pelare, ibland har den en koja, hus eller säng uppepå pelaren och ibland är det enbart en pelare med sisalrep som är anpassad för att klösas på. Oftast står de på en plattform för stabilitet. Detta är perfekt att ha i exempelvis hallen vid ytterdörren eller till kattungen och senioren.

Självklart är alla katter individer

Självklart är alla katter individer, det betyder att det som vi skrivit här inte är skrivet i sten. Alla katter har olika behov och olika förutsättningar. Se efter din katt och kolla vad ni kan göra hemma hos er.

Alla katter behöver en plats att få klösa och klättra på, men vad passar bäst hemma hos er? Och vad passar just er katt bäst? Det har nog ni bäst koll på.

Men här har ni lite tips och tricks ifrån oss för att guida er åt rätt håll. Har ni några funderingar? Tveka inte att gå in i våra butiker och fråga om tips eller råd.

– Personalen på XL ZOO

XL ZOO Västerås

vasteras@xl-zoo.se

XL ZOO Nordby

nordby@xl-zoo.se

Dela inlägget:

Missa inte nästa inlägg