fbpx
Search

Svenska

Search

Peewee i kattlådan, hur och varför?

Det finns mängder utav olika typer av strö att ha i kattlådan. De flesta känner till den klassiska lersanden, också känt till kattsand. Men finns det miljövänligt, närproducerat och hållbart alternativ till kattströ? 

Svaret är enkelt, ja det finns det!

PeeWee är ett utav alternativen till den klassiska kattsanden och fungerar utmärkt som kattströ! PeeWee är gjort på svenska tallar och granar som omsorgsfullt väljs ut ifrån de svenska skogarna.

Träspånet som bildar pelletsen väljs ut efter absorptionsförmåga samt förmåga att neutralisera ammoniak-doft.

Hur fungerar PeeWee?

Det kanske låter svårare än det egentligen är.

PeeWee är ett träpellets som enkelt fungerar så att när katten kissar på ströet så smular det sönder och blir till spån. Spånet åker sedan ner genom ”silen” i botten på kattlådan och hamnar i den ”undre” delen på kattlådan när katten krafsar i ströet.

Detta gör att lådan håller sig fräsch längre och katten har en fräsch toalett längre. För att det inte ska lukta illa så har man en skopa PeeWee – pellets i botten, alltså lådan längst ned där spånet och kisset hamnar. Det är för att se till att kiss som rinner rakt ner i bottendelen sugs upp och inte ligger och luktar.

En vanlig miss många gör när de provar eller börjar med PeeWee är just att de inte lägger en ”näve” med pellets i bottendelen.

Har man inte pellets i botten-lådan så kommer det snabbt att lukta illa då kisset inte absorberas utan ”sätter sig” i lådans plast. Eftersom att pelletsen inte klumpar sig vid vätska och istället blir till spån så gör du dig enkelt av med avföringen genom att spola ner den i toaletten. Tänk dock på att även om pelletsen löser upp sig är det viktigt att försöka skaka bort så många som möjligt innan ni tippar ner avföringen i toaletten.

Så svaret på den vanligt ställda frågan, kan man spola ner PeeWee i toaletten? är svaret ja, i liten mängd! Det är fortfarande inte bra att ha i en massa pellets i onödan, försök alltid skaka/sila bort så många pellets som möjligt innan ni släpper ner det i toaletten.

Vad gör jag med spånet i botten? Det tömmer du enkelt i en kompostpåse och slänger tillsammans med matresterna på i komposttunnan!

Eftersom att det smutsiga spånet åker ner i den undre delen av lådan och tas bort varje dag, samt att avföringen avlägsnas varje dag eller vid behov så håller sig lådan fräsch mycket längre. Den pellets som ligger kvar uppe i lådan är fräsch och behöver därför inte bytas ut. Därför är PeeWee många gånger både mer ekonomiskt och miljömässigt hållbart då det inte går åt lika mycket som med exempelvis sand eller annat klumpbildande strö.

Klicka här så hittar du alla våra PeeWee-produkter.

På bilden ser du enkelt hur en PeeWee låda är uppbyggd.

Måste jag köpa en speciell PeeWee-låda?

För att få full effekt utav PeeWee så behövs det en särskilt kattlåda för att det ska fungera. PeeWee lådan är nämligen uppbyggd med två lager i botten för att spånet ska kunna åka ner och pelletsen ligga kvar på ”övre-plan” så att säga.

Ifall spån och pellets hamnar på ”samma lager” som i en vanlig kattlåda så blöter spånet snabbt ner pelletsen och det blir både slöseri på pellets och pengar då ni kommer behöva byta betydligt oftare i lådan. Samtidigt som kattlådan inte längre hålls så fräsch som vitsen med just PeeWee pellets är.

Som tur är finns det olika modeller på PeeWee kattlådorna för att den ska kunna passa just er och eran katt. Den finns i två storlekar, en ”vanlig” och en ”XL” för de större katterna.

Lådorna finns även med och utan ”lock/tak”. De lådor med lock/tak förebygger att doften av avföringen sprider sig mer då det är ett skumfilter i taket som filtrerar ut en del utav doften. Samtidigt som den minskar risken för att pellets hamnar utanför lådan när katten krafsar i lådan.

De pellets som råkar hamna utanför lådan ändå är lätta att plocka upp och kasta in i lådan igen. Dessutom så klistrar de inte fast sig i golvet i badrummet så som vanlig kattsand gör när det får kontakt med vatten, utan smular enkelt sönder igen och kan spolas ner i duschen eller sopas upp.

Byta från kattsand till PeeWee

Inga problem! Det går alldeles utmärkt att byta från andra kattströer, även vanlig kattsand, till PeeWee även med en vuxen katt. Introducera enkelt genom att ställa ut en PeeWee låda men låt de gamla lådorna vara kvar tills vidare.

Efter ett tag när katten vant sig med att PeeWee lådan är i hemmet och kanske förhoppningsvis provat gå in i lådan någon gång, kan du introducera lite av den vanliga kattsanden tillsammans med PeeWee-pelletsen i PeeWee lådan.

Tänk dock på att plocka bort ”sil-lagret” när sand är i lådan, annars åker sanden bara igenom hålen.

På så vis så får katten kopplingen att det ”går” att kissa även på pelletsen. Denna process kan ta olika lång tid beroende på katten. Det viktigaste är att låta det ta sin tid och låt katten vänja sig i sin takt. Ta inte bort de vanliga lådorna med kattsand innan katten genomfört båda behoven på lådan med PeeWee-pellets.

När katten är bekväm med lådan så tar ni bort sanden och ersätter helt med PeeWee. Tänk på att rekommendationen är att ha 1 mer låda än vad du har katter.

Vill du veta mer om PeeWee och hur det tillverkas? Klicka här för att läsa mer om PeeWee.

Eller kom in till oss så berättar vi mer!

XL ZOO Västerås

vasteras@xl-zoo.se

XL ZOO Nordby

nordby@xl-zoo.se

Dela inlägget:

Missa inte nästa inlägg