fbpx
Search

Svenska

Search
Akvariepumpar - XL ZOO

Vad blir det för mat? – Frågade den hungriga fisken

Maten är precis som till de flesta andra levande individer, vägen till även fiskars hälsa och välmående. Det är få människor som blir lyckliga över att äta köttbullar och makaroner tre gånger om dagen sju dagar i veckan. 

Samma sak gäller dina akvariefiskar, de vill ha variation i vardagen precis som vi!

En varierad och för varje art anpassad och näringsriktig kost är ofta nyckeln till ett akvarium i harmoni!

En vanlig klassisk mix med fiskar i ett akvarium innehåller ofta fiskar från flera olika världsdelar samt fiskar med olika näringsbehov. Det finns oftast både fiskar som är köttätande, växtätande och fiskar som vill ha en balans utav båda delarna i ett klassiskt sällskapsakvarium.

Därför ska du försöka variera kosten så mycket det går och anpassa den utefter de individer som lever i just ditt akvarium, se till att ta reda på vilka behov just dina fiskar har och du ska se att fiskarna blir både piggare, färggladare och lever längre när de får den näring som dem behöver!

 Vi börjar från botten av akvariet där det ofta lever en eller flera malar.

Algätande malar kan inte enbart leva på algerna som växer i akvariet som många tror, utan behöver även sina algchips och tabletter som innehåller de mineraler, vitaminer och spårämnen som en glad algätande fisk behöver. 

Pansarmalar (Corydoras) är köttätare och förutom deras tabletter så äter de mer än gärna lite fryst foder eller levande foder som variation. Där är Tubifex en stor favorit! Pansarmalar äter ofta även de rester som hamnar på botten, de kallas ofta för fiskvärldens dammsugare. De letar mat längst med botten och städar ofta efter de övriga fiskarna i akvariet! Men trots det är det ofta många pansarmalar som blir undernärda för att de inte får en ordentlig kost utan enbart lever på de andra fiskarnas rester. Se till att ha lite varierade tabletter och fryst eller levande foder hemma åt dina pansarmalar så kommer de att bli väldigt glada och spralliga.

 ”Tetror och barber vill gärna ha en mix av torrfoder och fryst eller levande foder.”

Du kan gärna välja flera typer av utav olika fiskfoder för att alla ska hinna få ta del av maten. Här är det även bra att variera mellan ett vegetariskt foder och köttbaserat foder. Många tetror uppskattar även att smaska på malarnas tablettfoder.

Det klassiska flingfodret som många känner till och använder sig utav flyter lite längre på ytan vilket passar många arter som vill simma upp mot ytan och äta. Viktigt att tänka på när det kommer till flingfoder är att se till så att det blir jämnt med matningen, ofta blir det olika storlekar på flingorna och blir det för mycket skräpar de gärna ner akvariet en hel del.

Ett ”granulerat” foder passar dem lite mer blyga fiskarna som inte vågar sig upp till ytan för att äta, granulerat foder är perfekt ifall man har flera fiskar där några är lite kaxigare än de andra och gärna hugger åt sig maten snabbt.

Mata på flera olika ställen i akvariet för att även ge de blyga fiskarna en chans att äta sig mätta och glada.

Levandefödare som exempelvis svärdbärare, molly och guppy är riktiga matmaskiner och vill ha en varierad mix av animaliskt men till större delen vegetariskt protein. Fördelen med att ge ett fiskfoder som är vegetariskt är att det oftast belastar akvariet mindre men håller glupska fiskar glada och nöjda. Detta gäller självklart de fiskar som är allätare. En bra idé för att få en variation på maten till fiskarna är att ge fryst eller levande foder på morgonen samt ett vegetariskt torrfoder 1-2 gånger per dag.

Har du Ciklider i akvariumet så gäller det att ge en bra mix anpassad efter arten men grundregeln är faktiskt att de flesta Ciklider oavsett kött eller grönsaksätare faktiskt mår bra av att fasta en eller två dagar i veckan!

Oftast mår de även bra att få en variation mellan levande, fryst och torrfoder.

Vi matar våra fiskar med en varierad kost som innehåller till största del levande artemia som vi kläcker själva i butiken, över de så stöd matar vi med fryst och torrfoder. 

Oftast matar vi våra fiskar 3-4 gånger per dag där vi varierar beroende på art och behov.

Fiskar som Discus, Gurami, Barber och Regnbågsfiskar matar vi oftast oftare för att de ska ska vara riktigt glada och nöjda. Nyckeln som vi använder oss av när vi matar våra fiskar är att mata lite och ofta. För varje akvarium så har vi i lite mat, ser så att alla får ta del utav maten och att det äts upp. 

Sedan matar vi lite till tills de har fått en rund och fin magform.

Levandefödare som Guppy, Platy, Molly och Svärdbärare ger vi oftast några vegetariska pellets och tabletter som de kan smaska på långsamt.

Kom gärna in i våra butiker och prata fiskmat med oss så hjälper vi dig hitta den perfekta menyn anpassad efter just dina fiskar!

Dela inlägget:

Missa inte nästa inlägg