fbpx
Search

Svenska

Search

Läckande Akvarium? En vanlig miss i början.

Det händer emellanåt att vi får in samtal ifrån personer som har problem med sina läckande akvarium. Ofta är det helt nystartade akvarium och akvariet har börjat läcka bara någon dag efter de har startat igång akvariet.

Men oroa er inte, ibland kan det faktiskt se ut som att det läcker trotts att det faktiskt inte alls gör det.

Ofta upptäcker personen att det blivit blött i kanten nedtill på akvariets utsida eller under akvariet. Detta kan självklart vara en läcka, men det behöver inte vara det.

Det händer självklart att akvarium läcker, men det är extremt sällan. Oftast är boven i dramat helt enkelt kondens som bildats och runnit ner under akvariet.

När man släcker ner akvariet på kvällen så bildas det fukt i locket som sedan ofta följer med någon utav sladdarna ut och rinner där efter ner under akvariet/på sidan av akvariet.

När kondensen möter svalare luft utanför akvariet så övergår kondensen till vatten och självklart kan det då se ut som att akvariet läcker.

Hur utesluter jag att det inte är kondens?

För att utesluta att det i själva verket inte är kondens ifrån locket på akvariet så kan du prova att höja upp sladdarna så att vattnet rinner tillbaka ner i akvariet och inte ned utanför akvariet.

Alternativt så går det att tejpa fast en disktrasa runt sladdarna eftersom att det inte kommer komma mer vatten än att trasan hinner torka under dagen när lampan är tänd.

Det är många gånger vi fått in läckande akvarium som i själva verket inte alls läcker utan helt enkelt har haft ett lock där det bildats kondens.

Jag tror att mitt akvarium läcker ändå.

Fungerar inte dessa knep och du vill vara säker på att akvariet inte läcker ändå så kan du prova att ställa akvariet i duschen, fylla upp en bit och markera med ett sträck vart vattnet var när du fyllde det.

Har det runnit ut vatten så ser du enkelt ifall vattnet sjunker ner.

Du kan även ställa akvariet på en bit tidning eller annat papper för att se om det blir blött.

OBS Tänk på att en liten mängd vatten dunstar med tiden och desto varmare det är i rummet desto mer dunstar.

 

Förebygg att akvariet inte börjar läcka

Genom att se till så att akvariet står helt plant, rakt och stadigt så förebygger du att akvariet börjar läcka.

De vanligaste som gör att ett akvarium spricker är nämligen ojämnt underlag eller slag mot glaset/hörnen på akvariet.

Använd en akvariebänk lämplig för akvariets storlek och se till så att golvet där akvariet står är rakt, stadigt och håller för akvariets vikt.

Tänk på att det blir ganska tungt med allt vatten och inredning i akvariet.

Ifall golvet eller bänken lutar så kan det skapa ojämnt tryck i akvariets glas vilket kan göra att det spricker. Se även till att akvariet inte råkar stå på ett gruskorn eller annat som kan sätta tryck på akvariets botten.

Har du fler funderingar kring akvarium och vad du ska tänka på? Tveka inte att kontakta oss på XL ZOO!

XL ZOO Västerås

vasteras@xl-zoo.se

XL ZOO Nordby

nordby@xl-zoo.se

Dela inlägget:

Missa inte nästa inlägg