fbpx
Search

Svenska

Search

Alger i Akvarium – Något som drabbar alla

Alger är någonting som oftast på något vis drabbar alla akvarium, oavsett nybörjare eller inbiten akvarist så stöter man på alger när man håller på med akvarium.

Här har vi listat lite fakta angående olika typer utav alger och hur du kan göra för att bli av med dem samt förebygga bildandet utav alger i era akvarium.

”Här hittar du olika akvariepreparat för att förebygga och bekämpa alger i akvarium”

Vad är egentligen alger?

Alger är faktiskt precis som växterna du köper och planerar i akvariet även en akvarieväxt. Däremot så saknar de blad, stjälk och rötter till skillnad ifrån många utav de växter som går att köpa.

Till skillnad ifrån de växter vi är vana att kalla akvarieväxter, som oftast behöver en viloperiod varje dygn, så kan alger ta upp näring hela tiden oavbrutet. Vilket gör att de hela tiden växer och blir större/mer.

Förebygg bildandet utav alger i akvarium:

  • Se till så att akvariet inte står i direkt solljus eller dagsljus.
  • Använd en timer på akvariebelysningen för att kontrollera mängden ljustimmar som akvariet utsätts för.
  • Anpassa mängden mat du ger fiskarna för att minimera att det blir mat som hamnar som ’’rester’’ på botten och i vattnet i akvariet, den överblivna maten ruttnar och ger dåliga vattenvärden samt ger ökad näring till exempelvis alger.
  • Se till att ha snabbväxande växter som tar upp näringen i vattnet innan algerna hinner ta den. Hygrophila, Ceratopteris och Sagittaria är exempel på bra växter att ha i akvariet. Det är bättre att klippa ner och rensa bort växter som växer för mycket, än att ha klena växter, eller växter som inte växer alls.
  • Ha några algätande fiskar som håller glas och inredning putsade och rena ifrån alger, några exempel på bra algätande fiskar är ancistrus, otocinclus, siamensis och poecilia.

Varför får man alger i akvariet?

Alger finns naturligt i allt vatten, oavsett om det är mälaren, östersjön eller kranvattnet du dricker. Det finns även som sporer i luften som sprider sig långa vägar.

Därför är det omöjligt att undvika att få någon form utav alger i sitt akvarium, hur mycket man än försöker att förebygga.

Algerna kommer heller inte med växterna eller fiskarna du köper.

Algernas enda chans till tillväxt är att ta upp näring genom vattnet som de lever i, i detta fall akvarievattnet.

Några faktorer som påverkar förekomsten utav alger:

  • Mängden mat du ger fiskarna, det vill säga hur mycket näring du tillför akvariet.
  • Storlek på filtret, och balansen i filtret.
  • Ljuskällan, hur mycket ljus akvariet utsätts för. Tips är att använda sig utav en timer för att hålla koll på mängden ljus som akvariet utsätts för.
  • Antal ljustimmar per dygn, hur många timmar lyser akvariebelysningen.
  • Mängden växter i akvariet och tillståndet på dessa, detta påverkar hur mycket näring som blir över till algerna.
  • Storleken på vattenbytena och intervallen mellan dessa.
  • Mängden järn i vattnet.
  • Algätande fiskar, exempelvis ancistrus, otocinclus, siamensis, poecilia.
  • Växtnäring, mycket näring som man tillsätter för växternas skull gynnar även algerna ifall växterna inte hinner ta upp det.

Vad kan man göra för att bli av med alger?

Man kan inte bli av med alger helt och hållet, men det går självklart att minska ner på mängden alger som blir i akvariet.

För att bli ’’av med’’ alger finns det många olika knep, mycket beror även på grundorsaken till att det blir en ökad tillväxt på alger samt vilken typ utav alger det är.

Olika sorters alger:

Nu kommer vi att lista några olika sorters alger och hur man kan förebygga, behandla de olika typerna.

Brunalger/Kiselalger

Brunalger eller också kallade kiselalger kommer oftast i de akvarium som har för lite ljus men är även vanliga i nystartade akvarium.

För att minska mängden eller bli av med brunalger så kan du prova att öka belysningstiden lite i taget. 

Under denna period som du provar att öka akvariets ljustimmar kan det vara bra att även öka antalet vattenbyten.

I många fall där akvariet är nystartat försvinner oftast brunalgerna med tiden när akvariet blir mer och mer stabilt i sin cykling.

Brunalger ser ut som små bruna fläckar som oftast sitter på akvariets glas, otocinclus gillar dessa typer utav alger. Ifall du har plats i akvariet, införskaffa några otocinclus så kommer brunalgerna vara borta snart.

Blågröna alger, Cyanobakterier

Blågröna alger är egentligen inte alger utan snarare bakterier, namnet har dock hängt kvar. Det är egentligen små mikroskopiska organismer som vid massförekomst beter sig som alger och ser ut som alger.

Det finns flera olika sorter utav dessa cyanobakterier eller ’’blågröna’’ alger. Vissa utav dessa arter kan bilda gifter eller toxiner som de också kallas.

Det är även detta som kallas algblomning som ofta drabbar sjöar och kan vara giftigt för hundar och även människor.

Cyanobakterier kan visa sig på olika sätt. I akvarium ser man det oftast som ett tjockt blå/grönt slemmigt lager på botten eller på inredning, men det finns även andra sätt som cyanobakterier visar sig.

För att bli av med dessa bakterier kan du behöva köpa ett medel som är specifikt för dessa, exempelvis ’’Easy-Life’s Blue Exit’’ som är till för att bekämpa blågröna alger.

Ett annat alternativ är att mörklägga akvariet helt och hållet i upp till en vecka ifall akvariet är ordentligt drabbat.

Tips här är att lägga över exempelvis en mörk filt eller liknande för att förhindra att annat ljus når akvariet.

Under den tiden som akvariet är mörklagt ska heller inte fiskarna matas.

Medel att bekämpa Blågröna alger och Cyanobakterier hittar du här –>

Grönalger

Den mest klassiska och vanliga typen utav alger nästan alla akvarister oavsett nybörjare eller inbiten akvarist har blivit utsatt för.

Dessa alger ger sig oftast tillkänna genom att lägga sig som en grön beläggning på akvarierutorna, växterna eller inredningen.

Dessa alger växer i nästan alla akvarium och går att kontrollera enklast genom att ha ett gäng algätande malar som gillar att äta på glasrutorna och inredningen, exempelvis ancistrus eller otocinclus.

Införskaffa även en bra skrapa eller lite filtervadd och putsa rutorna med när du gör rent i akvariet för att minska mängden grönalger.

Grönalger växer oftast i akvarium som har en relativt god vattenmiljö och är inte dåliga i lagom mängd för akvariet, men sen kan det liksom mycket annat bli för mycket utav det goda.

Ifall det ändå blir mängder med grönalger så är det att se över mängden näring som kommer till akvariet, då genom mängd ljus och mängd foder som man ger till fiskarna och mängd växtnäring som ges till akvarieväxterna.

Medel att bekämpa Grönalger hittar du här –>

Trådalger

Trådalger är en slags grönalg som ser ut precis som de låter, trådiga och gröna. Oftast väldigt tunna och trasslar fort ihop sig till tofsar. Därav kallas dem även för tofsalger.

Helt klart lättaste sättet att bli av med dessa är ifall akvariets volym och invånare tillåter att skaffa ett par siamesiska algätare då dessa älskar att äta trådalger.

Ifall ditt akvarium är av den mindre modellen kan du se ifall ett par otocinclus passar bättre då dem också gillar tråd- / tofsalgerna.

Man kan även ta bort dem själv med händerna, men tänk på att vara försiktig. Ifall de går sönder så sprider sig de små bitarna i resten utav akvariet och de blir fort flera.

Grönt akvarievatten

Grönt akvarievatten beror oftast på små små gröna alger som ofta kommer i akvarium som har för höga halter utav ammoniak, detta kan vara svårt att bli av med igen men täta och stora vattenbyten på ca 50% samt tillsättning utav goda bakterier.

Ifall du har problem eller funderingar kring alger, tveka inte att komma förbi i någon utav våra butiker så hjälper vi dig hitta en lösning för just ditt akvarium!

Dela inlägget:

Missa inte nästa inlägg