Skötselråd – Kanin

KANIN

Oryctolagus cuniculus

De kaniner vi håller som husdjur brukar oftast vara någon av dvärgraserna, tex dvärgvädur eller hermelinkanin, men även andra raser har blivit populära. En kanin blir ca 7-9 år och väger från ca ett kilo för hermelinkaniner till ca två kilo för en dvärgvädur. Kaniner är generellt lite mer livliga än tex marsvin och passar därför bättre till de lite äldre barnen. En kanin kan bo antingen utomhus eller inomhus, men man kan inte växla mellan inomhus och utomhus på vintern. På sommaren kan däremot inomhuskaninen gärna få komma ut. En kanin som bor utomhus året runt behöver ett hus som är upphöjt från marken på vintern, och som ägare måste man också tänka på att kaninens vatten fryser vintertid och måste värmas eller bytas ofta.

Kaninen behöver en rymlig bur, den bör vara minst 120 cm x 50 cm x 50 cm. Har du mer än en kanin bör buren vara större. Buren får gärna innehålla ett litet hus och/eller en hylla så att kaninen både kan dra sig undan och har en plattform att sitta på. På botten av buren kan man använda tex kutterspån, halm eller papperspellets. Vatten ges i skål eller vattenflaska, den sistnämnda gör att kaninen inte kan välta den eller fylla den med spån. Många kaniner blir rumsrena, och man kan med fördel placera en liten resekattlåda med en bra kattsand i, i buren. Detta underlättar rengöringen i resten av buren.

Kaninens grundfoder är och ska vara hö. De är konstruerade att äta stora mängder hö varje dag, både deras matsmältningssystem och deras tänder behöver det. Fröblandningar och liknande är att betrakta som godis, och kaninen får aldrig äta sig mätt på detta på bekostnad av det viktiga höet. För att undvika att kaninen kissar och bajsar i höet kan man sätta upp en höhäck i buren. Det är viktigt att kaninen har fri tillgång till fräscht hö. Utöver hö kan man ge en halv till en deciliter pellets, tex Selective eller verselen laga.

Utöver hö kan och bör en kanin äta varierade grönsaker, men vänj in det försiktigt på unga djur. Samma sak gäller färskt gräs. Du kan bland annat ge olika sorters blast, tex morots- och betblast, maskrosblad och maskrosblommor, persilja, klöver, broccoli inklusive bladen, grön paprika, brysselkål, basilika, hallonblad, rädisor, spenat. Du kan också plocka det mesta som växer på ängar, om det är långt ifrån bilvägar. Försök att variera grönsakssorterna, ensidig utfodring kan leda till bristsjukdomar och störningar i ämnesomsättningen. Kaniner har ett mycket stort gnagbehov, så utöver höet behöver de tillgång till grova grenar och/eller speciella gnagleksaker. Din kanin bör alltid ha tillång till något att gnaga på.

Man köper oftast sin kanin som unge, men tänk också på att de kaniner som är lite äldre hunnit bli mer tama och hanterade, vilket tex kan passa mindre barn bra. Kaniner blir könsmogna tidigt, ibland redan vid 12-16 veckor. Håll inte okastrerade honor och hanar ihop annat än som mycket unga. Kastrerade djur blir också lugnare och mindre benägna att revirmarkera.  Jordbruksverket rekommenderar att man håller kaniner i par eller grupp, om det är möjligt. Även här underlättar det att kastrera då kastrerade djur inte är lika benägna att slåss när de blir äldre.

Kaninen ska vara minst 8 veckor när du köper den. Kontrollera att din blivande kanin inte har rinnig näsa eller ögon, inte heller ska det synas tecken på diarre. Den ska vara lagom tjock och kännas rund och go, ej benig, när du tar i den. Pälsen ska vara slät och ren. Lyft kaninen med ett grepp under baken och en hand under bröstet. Den får inte sprattla med bakbenen när du lyfter den eftersom den faktiskt kan sparka av sin egen ryggrad med sina kraftiga ben. Lyft ej heller kaninen i öronen. Barn måste hantera kaninen sittandes på golvet så att den absolut inte kan ramla och slå sig. En kanin som sprattlar kan upplevas som oväntat stark.

Känn igenom din kanin med jämna mellanrum, detta för att upptäcka småsår, ohyra, bölder osv. Klipp klorna regelbundet med en klotång avsedd för detta. Små borstar avsedda för att borsta pälsen finns i din djuraffär. Det är bra både för att avlägsna döda hårstrån och för att stärka banden mellan djur och människa. Är din kanin långhårig är det ett måste att borsta pälsen. Starka band kan också rekommenderas om man vill gå ut och gå med sin kanin. Olika modeller av selar finns i din zooaffär, ett flexikoppel för små hundar ger stor rörlighet. På sommaren tycker alla kaniner om att komma ut, antingen i en utebur där den kan bo dygnet runt, eller dagtid i en så kallad beteshage.

Bra saker att ha:

Bur
Hus
Skålar
Hönät
Vattenflaska
Bottenmaterial
Fruktträdsgrenar


Pellets
Halm
Borste
Sele
Godis
Koppel/flexi

Utebur
Beteshage
Liten kattlåda
Kattsand
Spade till sanden
Gnagmaterial
Klotång


Fler skötselråd