Skötselråd – Undulat

UNDULAT

Melopsittacus undulats

Undulaten är en liten papegojfågel som härstammar från Australien. Vilda undulater har alla samma färg; de är ljusgröna med gult huvud med svart vågteckning, det kallas normalfärg, alla andra färgvarianter är framavlade av människan. Könen på en vuxen undulat går att skilja på vaxhunden ovanför näbben; hos hanar är den blå och hos honor är den beige, vit eller ljusblå, på ungar kan det dock vara svårt att se skillnad. Undulater blir könsmogna i samband med att de ruggar första gången, detta sker vanligtvis när de är ca. fem månader gamla, men undulater bör inte häcka före ca ett års ålder. Undulathonan lägger normalt 4-8 vita ägg och ruvar i ca. 17-21 dagar. Ungarna kläcks nakna med slutna ögon. Man skiljer på ”vanlig” undulat och engelsk undulat. Engelsk undulat började födas upp i England efter andra världskriget, de är större och kraftigare, har större kindfläckar, bredare panna och något intryckt näbb. Fjäderdräkten är också kraftigare och längre. Den engelska undulaten är oftast mer lugn och stillsam i sitt sätt. Undulaten är ett flockdjur och de ska inte hållas ensamma, man bör ha minsta två stycken tillsammans. Undulater blir normalt mellan 10 och 15 år gamla, 15-22 cm långa och väger ca. 30-45 gram (den engelska undulaten ca. 10 gram tyngre).

Buren ska enligt jordbruksverkets föreskrifter vara minst 0,31 kvadratmeter, den längsta sidan skall vara minst 70 cm och höjden skall vara minst 60 cm. Buren kan dock aldrig bli för stor utan ju större ju bättre. Buren bör stå på en dragfri plats, så ljust som möjligt, men inte i direkt solljus. En UV lampa ovanför buren ger extra ljus och ser till att fåglarna får tillräckligt med D-vitamin för att hålla sig friska och sunda. Använd gärna sittpinnar av olika material och tjocklek, det är bra för klor och fötter, grenar från obesprutade lövträd är utmärkta som sittpinnar. Undulaterna behöver ha olika lek och aktiveringssaker att sysselsätta sig med för att må bra. Undulater gillar att bada, ha gärna ett fågelbad med friskt ljummet vatten i buren. Som bottenmaterial kan man använda t ex alspån, fågelsand eller pappersströ. Bottenmaterial bör bytas en gång i veckan, då bör även pinnar och annan inredning också göras rent. Mat och vattenskålar tvättas varje dag.

Ge pellets eller undulatblandning av god kvallite som basfoder; om du ger en fröblandning, tänk på att ge nya frön varje dag så det inte bara är tomma skal kvar i matskålen. Fåglar har behov av kalk som finns i bl.a. sepiaskal som också håller fågelns näbb i trim. Som komplement ges ca 2 teskedar Äggfoder i vecka till vuxna fåglar, växande fåglar kan få fri tillgång. Undulater kan också få t.ex. hirskolv, eller fågelfröknäcker som sysselsättning. Ge gärna lite frukt eller grönsaker dagligen i en separat skål, fåglar kan vara lite svåra att få att prova nya saker, men var envis och lägg in ny frukt varje dag så kommer de till slut att våga prova (OBS! ge ej avokado då det är giftigt för fåglar). Sommartid kan man även ge t.ex. maskrosblad, groblad eller gräs. Vitamintillskott ges med fördel i vattnet varje dag då detta byts.

Gör gärna i ordning bur och inredning innan du skaffar fåglarna. Om du redan har en fågel och ska ha en till, ändra gärna på inredningen innan du släpper in den nya fågeln för att undvika revirbeteende. Under de första nätterna efter hemkomst kan en svag nattbelysning vara tänd så att fåglarna inte blir oroliga i mörkret. Låt fågeln/fåglarna vara ifred i början, prata gärna med dem, men undvik häftiga rörelser i fåglarnas närhet och försök inte hantera dem. Undulaters klor kan bli långa och behöva klippas med en klotång, ha gärna tillgång till blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan.

Om dina fåglar visar tecken på att må dåligt, t.ex. uppburrad fjäderdräkt, slöhet, lös spillning, aptitlöshet, nysningar, tung andning eller ”onormal tamhet”, kräver den snabbt sakkunnig vård. Kontakta gärna våran veterinär för råd/behandling. Fåglar är mycket känsliga vid sjukdom och snabba åtgärder kan vara livsviktigt.

Bra saker att ha:

Bur
Skålar
Vattenflaska
Sepiaskal
Bottenmaterial

UV-lampa
Pellets/fröblandning
Hirs
Aktiveringsleksaker

Bad
Leksaker
Sittpinnar/grenar
Klotång