Skötselråd – Anemoner

Skötselråden är generella, konsultera alltid med veterinär om du misstänker sjukdom.
Alla anemoner är saltvattenslevande djur och de räknas inte till de mest lättskötta så se till att du har läst på ordentligt innan du köper din anemon. Akvariet skall också vara ordentligt inkört. Ditt vatten ska vara helt nitrat och nitritfritt och du ska ha en effektiv skummare.

Vi rekommenderar metallhalogenbelysing vid hållande av anemoner och lampan bör bytas varje år. Anemoner lever delvis av så kallade zooaxantheller, dvs alger som de själva odlar. Om en anemon plötsligt blir blek kan detta vara ett tecken på att zooaxanthellerna dött, och att anemonen mår mycket dåligt.

Det är viktigt att du har ett bra insugsskydd på dina pumpar då en anemon vandrar mycket om de inte trivs och riskerar att fastna i pumpen. En anemon som sugs in i pumpen kan ödelägga ett helt akvarium på kort tid. Om anemonen vandrar omkring mycket i akvariet är det ett tecken på att den inte trivs. Även om den till slut sätter sig någonstans betyder inte detta att den plötsligt börjat trivas, utan att anemonen satt sig på det minst dåliga ställe den hittat.

Clownfiskar är kända för att leva i symbios med anemoner men de behöver inte ha en anemon för att trivas. Är du inte en erfaren saltvattensakvarist så är det bättre att utelämna anemonen och bara hålla clownerna. För många och för ihärdiga fiskar kan också störa anemonen i längden.

Du ska inte hantera din anemon med händerna då du kan bränna dig. Många anemoner kan äta fisk, du kan delvis motverka detta genom regelbunden matning. Mellan matningarna bör en viss tid förflyta eftersom anemonens avföring kommer ut genom munnen.

I naturen: De flesta hav.
Latin: tex Sticodachtyla, Heteractis..
Storlek: Varierar.
Ålder: Blir troligtvis mycket gamla.
Temp:  Ej över 30 grader.

Rekommenderad bok: Modern coral reef aquarium 1-4