Skötselråd – Marsvin

MARSVIN

Cavia porcellus

Marsvinet är en sydamerikansk gnagare som tack vare sitt lugna temperament passar bra som husdjur. De finns i olika färger och hårlag, och blir ca 5-7 år gamla. Marsvin ska hållas i par eller grupp, det är inte tillåtet att ha ett ensamt marsvin som husdjur. Om en hane ska hållas med en hona måste han kastreras så att de inte parar sig okontrollerat. I vårt klimat måste marsvin bo inomhus på vintern men kan vistas utomhus på sommaren. Det minsta bottenmåttet för en marsvinsbur är 80 cm x 40 cm och ju fler djur man har tillsammans desto större måste buren vara.Buren får gärna innehålla ett litet hus och/eller en hylla så att marsvinen både kan dra sig undan och har en plattform att sitta på. På botten av buren kan man använda tex kutterspån, halm eller papperspellets. Vatten ges i skål eller vattenflaska, den sistnämnda gör att marsvinen inte kan välta den eller fylla den med spån.

Grundfodret till ett marsvin är och ska vara hö. De är konstruerade att äta stora mängder hö varje dag, både deras matsmältningssystem och deras tänder behöver det. Fröblandningar och liknande är att betrakta som godis, och marsvinet får aldrig äta sig mätt på detta på bekostnad av det viktiga höet. För att undvika att marsvinet kissar och bajsar i höet kan man sätta upp en höhäck i buren. Det är viktigt att marsvinet har fri tillgång till fräscht hö.Utöver höet kan man ge en halv deciliter pellets, tex Selective eller versele laga. Det är viktigt att ge marsvinspellets och inte kaninpellets då dessa har annorlunda sammansättningar. Marsvin har den egenheten att de inte kan bilda eget C-vitamin, detta måste alltid tillföras genom kosten. De flesta marsvinspellets innehåller extra C-vitamin, men detta försvinner till stor del ju längre pelletsen lagras. Ge därför varje dag C-vitaminrika grönsaker.

Du kan bland annat ge olika sorters blast, tex morots- och betblast, maskrosblad och maskrosblommor, persilja, klöver, broccoli inklusive bladen, paprika, brysselkål, basilika, hallonblad, rädisor, spenat, nässlor och persilja. Du kan också plocka det mesta som växer på ängar, om det är långt ifrån bilvägar. Försök att variera grönsakssorterna, ensidig utfodring kan leda till bristsjukdomar och störningar i ämnesomsättningen. Enbart gurka tex räcker absolut inte som grönsaksgiva.Marsvin har ett stort gnagbehov, så utöver höet behöver de tillgång till grova grenar och/eller speciella gnagleksaker. Ditt marsvin bör alltid ha tillång till något att gnaga på.

Man köper oftast marsvin som ungar, men tänk också på att de djur som är lite äldre hunnit bli mer tama och hanterade, vilket tex kan passa mindre barn bra. Marsvin blir könsmogna mycket tidigt, redan vid 5-6 veckor för honor och 8-10 veckor för hanar. Håll därför inte okastrerade honor och hanar ihop. Kastrerade djur blir också lugnare och mindre benägna att slåss eller revirmarkera.  Marsvin föds väldigt utvecklade och brukar vara ganska unga när de säljs. Kontrollera att ditt blivande husdjur inte har rinnig näsa eller ögon, inte heller ska det synas tecken på diarre. Den ska vara lagom tjock och kännas rund och go, ej benig, när du tar i den. Pälsen ska vara slät och ren.
Lyft ditt marsvin med ett grepp under baken och en hand under bröstet. Barn som hanterar marsvinet bör sitta på golvet så att den absolut inte kan ramla och slå sig.

Känn igenom ditt marsvin med jämna mellanrum, detta för att upptäcka småsår, ohyra, bölder osv. Klipp klorna regelbundet med en klotång avsedd för detta. Små borstar avsedda för att borsta pälsen finns i din djuraffär. Det är bra både för att avlägsna döda hårstrån och för att stärka banden mellan djur och människa.  Olika modeller av selar finns i din zooaffär, dessa kan du använda om du vill gå ut och gå med ditt marsvin på sommaren. Ett flexikoppel för små hundar kan med fördel användas som koppel. På sommaren kan marsvinet vara ute dagtid i en så kallad beteshage. Om man behöver åka till veterinären eller resa långt med sitt marsvin är en mindre transportbur att rekommendera.

Bra saker att ha:

Bur

Hus
Pellets
Skålar
Halm
Hönät

Vattenflaska
Sele
Godis
Bottenmaterial
C-vitamintillskott
Koppel/flexi

Marsvinsbok
Beteshage
Transportbur
Gnagmaterial
Klotång
Borste