Skötselråd – Nymfkakadua

NYMFKAKADUA

Nymphicus hollandicus

Nymfkakaduan (även kallad nymfparakit) är en papegojfågel som härstammar från Australien där de lever i små flockar. Viltfärgade vuxna hanar har gul huvudmask och tydligt röda kindfläckar medan honorna har en gråare mask med svagt färgade kindfläckar, honorna har dessutom tvärrandiga stjärtfjädrar (även unga hanar kan ha tvärrandiga stjärtfjädrar). Nymfkakaduan finns också i en rad framavlade färgvarianter där det kan vara mycket svårare att skilja könen åt, t.ex. grå och lutino (gul). Nymfparakiter blir könsmogna när de är mellan nio och tolv månader men de bör inte häcka förrän de är ca. 18 månader. Honan lägger normalt 4-8 ägg och ruvar i ca. 21 dagar. Nymfparakiten är ett flockdjur och ska därför inte hållas ensamma, man bör ha minsta två stycken tillsammans. Nymfer blir normalt 15-20 år men kan ibland bli ännu äldre, de blir ca. 30 cm långa och väger runt 100 gram.

Buren ska enligt jordbruksverkets föreskrifter vara minst 0,84 kvadratmeter och höjden skall vara minst 80 cm. Buren kan dock aldrig bli för stor utan ju större ju bättre. Buren bör stå på en dragfri plats, så ljust som möjligt, men inte i direkt solljus. En UV lampa ovanför buren ger extra ljus och ser till att fåglarna får tillräckligt med D-vitamin för att hålla sig friska och sunda. Använd gärna sittpinnar av olika material och tjocklek, det är bra för klor och fötter, grenar från obesprutade lövträd är utmärkta som sittpinnar. Nymfkakaduor behöver ha olika lek och aktiveringssaker att sysselsätta sig med för att må bra. Nymfer gillar att bada, ha gärna ett fågelbad med friskt ljummet vatten i buren. Som bottenmaterial kan man använda t ex alspån, fågelsand eller pappersströ. Bottenmaterial bör bytas en gång i veckan, då bör även pinnar och annan inredning också göras rent. Mat och vattenskålar tvättas varje dag.

Ge parakitpellets eller parakitblandning av god kvallite som basfoder; om du ger en fröblandning, tänk på att ge nya frön varje dag så det inte bara är tomma skal kvar i matskålen. Fåglar har behov av kalk som finns i bl.a. sepiaskal som också håller fågelns näbb i trim. Som komplement ges ca 2 teskedar Äggfoder i vecka till vuxna fåglar, växande fåglar kan få fri tillgång. Nymfkakaduor kan också få t.ex. hirskolv, eller fågelfröknäcker som sysselsättning. Ge gärna lite frukt eller grönsaker dagligen i en separat skål, fåglar kan vara lite svåra att få att prova nya saker, men var envis och lägg in ny frukt varje dag så kommer de till slut att våga prova (OBS! ge ej avokado då det är giftigt för fåglar). Sommartid kan man även ge t.ex. maskrosblad, groblad eller gräs. Vitamintillskott ges med fördel i vattnet varje dag då detta byts.

Gör gärna i ordning bur och inredning innan du skaffar fåglarna. Om du redan har en fågel och ska ha en till, ändra gärna på inredningen innan du släpper in den nya fågeln för att undvika revirbeteende. Under de första nätterna efter hemkomst kan en svag nattbelysning vara tänd så att fåglarna inte blir oroliga i mörkret. Låt fågeln/fåglarna vara ifred i början, prata gärna med dem, men undvik häftiga rörelser i fåglarnas närhet och försök inte hantera dem. Nymfkakaduors klor kan bli långa och behöva klippas med en klotång, ha gärna tillgång till blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan.

Om dina fåglar visar tecken på att må dåligt, t.ex. uppburrad fjäderdräkt, slöhet, lös spillning, aptitlöshet, nysningar, tung andning eller ”onormal tamhet”, kräver den snabbt sakkunnig vård. Kontakta gärna våran veterinär för råd/behandling. Fåglar är mycket känsliga vid sjukdom och snabba åtgärder kan vara livsviktigt.

Bra saker att ha:

Bur
Skålar
Vattenflaska
Sepiaskal
Bottenmaterial

UV-lampa
Pellets/fröblandning
Hirs
Aktiveringsleksaker

Bad
Leksaker
Sittpinnar/grenar
Klotång