Skötselråd – Sparvpapegoja

LESSONS SPARVPAPEGOJA

Forpus Coelestis

Lesson Sparvpapegoja tillhör släktet papegojfåglar, de härstammar från Ecuador och Peru där de lever i buskområden. Den vanligaste färgen är grön, hanen har då blå band bakom de bruna ögonen och är blå på stjärtens ovansida samt på vingarnas undersida medan honan enbart har diffusa blå ögonband. Det finns även andra färger som t.ex. blå, brokig, gul och albino.
Lesson Sparvpapegoja är en ganska tystlåten fågel, den är nyfiken, kan vara rätt så kaxig och går oftast bra att få tam. De bör hållas parvis då de i större gruppen kan bli aggressiva mot sina artfränder. Sparvpapegojan blir könsmogen och häckningsklar vid ca 12 månaders ålder, honan lägger ca. 4-6 ägg som ruvas i 19-21 dagar. Ungarna lämnar normalt holken efter 30-35 dagar och matas i ytterligare två veckor av hanen. Så fort ungarna äter själva måste man separera dem från föräldrarna då dessa kan visa aggressivitet mot sina ungar. Med rätt skötsel kan en sparvpapegoja bli upp till 20 år gammal. De blir ungefär 13 cm långa och väger ca. 30-35 gram.

Buren ska enligt jordbruksverkets föreskrifter vara minst 0,31 kvadratmeter, den längsta sidan skall vara minst 70 cm och höjden skall vara minst 60 cm. Buren kan dock aldrig bli för stor utan ju större ju bättre. Buren bör stå på en dragfri plats, så ljust som möjligt, men inte i direkt solljus. En UV lampa ovanför buren ger extra ljus och ser till att fåglarna får tillräckligt med D-vitamin för att hålla sig friska och sunda. Använd gärna sittpinnar av olika material och tjocklek, det är bra för klor och fötter, grenar från obesprutade lövträd är utmärkta som sittpinnar. Sparvpapegojorna behöver ha olika lek och aktiveringssaker att sysselsätta sig med för att må bra, de är mycket aktiva och nyfikna; en leksak behöver inte nödvändigtvis vara avancerad; en tuss med halm kan också vara en bra sysselsättning. Sparvpapegojor gillar att bada, ha gärna ett fågelbad med friskt ljummet vatten i buren. Som bottenmaterial kan man använda t ex alspån, fågelsand eller pappersströ. Bottenmaterial bör bytas en gång i veckan, då bör även pinnar och annan inredning också göras rent. Mat och vattenskålar tvättas varje dag.

I naturen lever sparvpapegojor på fröer, bär och liknande, ge pellets eller undulat/parakitblandning av god kvalitet som basfoder; om du ger en fröblandning, tänk på att ge nya frön varje dag så det inte bara är tomma skal kvar i matskålen. Fåglar har behov av kalk som finns i bl.a. sepiaskal, som också håller fågelns näbb i trim. Som komplement ges ca 2 teskedar Äggfoder i veckan till vuxna fåglar, växande fåglar kan få fri tillgång. Sparvpapegojan kan också få t.ex. hirskolv, eller fågelfröknäcker som sysselsättning. Ge gärna lite frukt eller grönsaker dagligen i en separat skål, fåglar kan vara lite svåra att få att prova nya saker, men var envis och lägg in ny frukt varje dag så kommer de till slut att våga prova (OBS! ge ej avokado då det är giftigt för fåglar). Sommartid kan man även ge t.ex. maskrosblad, groblad eller gräs. Vitamintillskott ges med fördel i vattnet varje dag då detta byts.

Gör gärna i ordning bur och inredning innan du skaffar fåglarna. Om du redan har en fågel och ska ha en till, ändra gärna på inredningen innan du släpper in den nya fågeln för att undvika revirbeteende. Under de första nätterna efter hemkomst kan en svag nattbelysning vara tänd så att fåglarna inte blir oroliga i mörkret. Låt fågeln/fåglarna vara ifred i början, prata gärna med dem, men undvik häftiga rörelser i fåglarnas närhet och försök inte hantera dem. Sparvpapegojors klor kan bli långa och behöva klippas med en klotång, ha gärna tillgång till blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan.

Om dina fåglar visar tecken på att må dåligt, t.ex. uppburrad fjäderdräkt, slöhet, lös spillning, aptitlöshet, nysningar, tung andning eller ”onormal tamhet”, kräver de snabbt sakkunnig vård. Kontakta gärna våran veterinär för råd/behandling. Fåglar är mycket känsliga vid sjukdom och snabba åtgärder kan vara livsavgörande.

Bra saker att ha:

Bur
Skålar
Vattenflaska
Sepiaskal
Bottenmaterial

UV-lampa
Pellets/fröblandning
Hirs
Aktiveringsleksaker

Bad
Leksaker
Sittpinnar/grenar
Klotång