Skötselråd – Katarinaparakit

KATARINAPARAKIT

Bolborhynchus lineola

Katarinaparakiten härstammar från Syd- och Centralamerika. Katarinaparakiten är en ganska lugn och tystlåten fågel; de har oftast sina pratstunder på morgonen och kvällen. De gillar att klättra och bada, då de är ganska klumpiga flygare föredrar de ofta att klättra dit de ska. Ursprungsfärg är grön, men idag finns de i flera olika färger t.ex. kobolt, turkos och lutino (gul). De blir könsmogna vid ca 5 månaders ålder men bör vara minst ett år innan de häckar, de får normalt mellan 4-7 ägg och ruvar ca. 18-23 dagar. Det kan vara svårt att se skillnad på könen; hanens mittersta stjärtfjädrar kan vara längre och något mörkare i toppen än honans. Katarinaparakiten är ett flockdjur och ska inte hållas ensamma, man bör ha minsta två stycken. De kan bli upp till 15 år gamla, storleken ligger oftast mellan 15 och 17 cm och de väger ca. 45-55 gram.

Buren ska enligt jordbruksverkets föreskrifter vara minst 0,31 kvadratmeter, den längsta sidan skall vara minst 70 cm och höjden skall vara minst 60 cm. Buren kan dock aldrig bli för stor utan ju större ju bättre. Buren bör stå på en dragfri plats, så ljust som möjligt, men inte i direkt solljus. En UV lampa ovanför buren ger extra ljus och ser till att fåglarna får tillräckligt med D-vitamin för att hålla sig friska och sunda. Använd gärna sittpinnar av olika material och tjocklek, det är bra för klor och fötter, grenar från obesprutade lövträd är utmärkta som sittpinnar. Katarinaparakiten behöver ha olika lek och aktiveringssaker för att må bra, de behöver också ha rep och/eller grenar att klättra på eftersom de inte flyger så bra. Katarinaparakiten gillar att bada, ha gärna ett fågelbad med friskt ljummet vatten i buren. På nätterna vill de gärna krypa in i en bolåda eller holk för att sova. Som bottenmaterial kan man använda t.ex. alspån, fågelsand eller pappersströ. Bottenmaterial bör bytas en gång i veckan, då även pinnar och annan inredning också bör rengöras. Mat och vattenskålar tvättas varje dag.

Ge parakitpellets eller parakitblandning av god kvallite som basfoder; om du ger en fröblandning, tänk på att ge nya frön varje dag så det inte bara är tomma skal kvar i matskålen. Fåglar har behov av kalk som finns i bl.a. sepiaskal som också håller fågelns näbb i trim. Som komplement ges ca 2 teskedar Äggfoder i vecka till vuxna fåglar, växande fåglar kan få fri tillgång. Katarinaparakiten kan också få t.ex. hirskolv, eller fågelfröknäcker som sysselsättning. Ge gärna lite frukt eller grönsaker dagligen i en separat skål, fåglar kan vara lite svåra att få att prova nya saker, men var envis och lägg in ny frukt varje dag så kommer de till slut att våga prova (OBS! ge ej avokado då det är giftigt för fåglar). Sommartid kan man även ge t.ex. maskrosblad, groblad eller gräs. Vitamintillskott ges med fördel i vattnet varje dag då detta byts.

Gör gärna i ordning bur och inredning innan du skaffar fåglarna. Om du redan har en fågel och ska ha en till, ändra gärna på inredningen innan du släpper in den nya fågeln för att undvika revirbeteende. Under de första nätterna efter hemkomst kan en svag nattbelysning vara tänd så att fåglarna inte blir oroliga i mörkret. Låt fågeln/fåglarna vara ifred i början, prata gärna med dem, men undvik häftiga rörelser i fåglarnas närhet och försök inte hantera dem. Parakitens klor kan bli långa och behöva klippas med en klotång, ha gärna tillgång till blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan.

Om dina fåglar visar tecken på att må dåligt, t.ex. uppburrad fjäderdräkt, slöhet, lös spillning, aptitlöshet, nysningar, tung andning eller ”onormal tamhet”, kräver den snabbt sakkunnig vård. Kontakta gärna våran veterinär för råd/behandling. Fåglar är mycket känsliga vid sjukdom och snabba åtgärder kan vara livsviktigt.

Bra saker att ha:

Bur
Skålar
Vattenflaska
Sepiaskal
Bottenmaterial

UV-lampa
Pellets/fröblandning
Hirs
Klätterrep/grenar

Bad
Leksaker
Sittpinnar/grenar
Klotång