Skötselråd – Dvärghamster

DVÄRGHAMSTER

Phodopus spp.

Det finns idag 4 arter av dvärghamster: Vintervit/Sibirisk Dvärghamster (Phodopus Sungorus), Cambells Dvärghamster (Phodopus Cambelli), Roborovski Dvärghamster (Phodopus Roborovskii) och Kinesisk Dvärghamster (Cricetulus griseus).

Vintervit/Sibirisk Dvärghamster, Cambells Dvärghamster och Kinesisk Dvärghamster är i de flesta fall lämplig att ha själv, man kan eventuellt ha flera tillsammans i en stor bur men man ska räkna med att det kan bli bråk och alltid ha extra bur om man behöver sära på dem. Roboroski Dvärghamstrar trivs ofta bra tillsammans och man kan ha flera, dessa är dock kända för att vara mycket livliga och lite svårare att få tama. Storleken varierar något mellan raserna; den Sibiriska och den Kinesiska Dvärghamstern blir ca. 9-10 cm långa men medans den Sibiriska väger ca. 55-65 gram är den Kinesiska mer långsmal och väger oftast inte mer än 25-35 gram, Cambells Dvärghamster blir något större (ca. 10-12 cm) och Roborovskis mindre (ca. 6-7 cm).

Dvärghamstern är nattaktiv och sover en stor del av dagen. Den blir könsmogen när den är 4-5 veckor (Roborovski 3-4 veckor) men honor bör inte paras innan de blivit 4 månader. Honan är dräktig ca 18-21 dygn. Dvärghamstern har en doftkörtel mitt på magen, som de använder att märka ut sitt hemområde, de har bra luktsinne, hörsel och är förmodligen ganska närsynta. Dvärghamstern har tänder som är specialiserade att gnaga med, tänderna växer hela livet, därför är det viktigt att den alltid har något att gnaga på, t.ex. pinnar eller leksaker i trä. De har känsliga kindpåsar som används till att lagra mat i, så kallat ”hamstra”.

Enligt lag måste dvärghamsterburen vara minst 0,09 kvadratmeter (t.ex. 40×25 cm) men den får gärna vara större. Som bottenmaterial kan man använda t.ex. alspån, kutterspån eller pappersströ i ett minst 5 cm tjockt lager så hamstern kan gräva. Burens bör rengöras 1-2 gånger i veckan. I buren ska finnas ett hus, gärna i naturmaterial, matskål och vattenflaska. Man kan även gärna ha ett hjul för hamstern att springa i (minst 15 cm då det ej är bra för hamstern att springa med krökt rygg), olika leksaker, rör, en skål med finkornig sand som hamstern gärna ”badar” i och en toalåda med klumpbildande sand där hamstern kan göra sina behov. Buren ska stå på en dragfri plats, ej i direkt solljus. Lämplig temperatur för en hamster är ca 18-23 grader.

Dvärghamstern är en allätare, den ska ha fri tillgång till hamsterpellets/fröblandning som grund och kan utöver detta få små mängder grönsaker, frukt, kokt ris, pasta, eller okryddat kokt kött lite då och då. Vid byte av foder blanda gärna det nya fodret med det som hamstern är van vid under en period för att undvika problem med magen. Man måste inte mata i matskålen utan kan variera utfodringsätt genom att t.ex. strö maten i buren eller lägga den i en aktiveringsleksak. Hamstern ska ha fri tillgång till rent vatten som byts dagligen, använd vattenflaska eller skål (om du har flaska är det bra att ha lite koll i början så hamstern faktiskt dricker ur den).

Vintervit/sibirisk, Cambell och Kinesisk dvärghamster är oftast relativt lätta att få tam, Roborovski kräver lite mer tålamod. Ge den gärna små godbitar som den får ta i handen och låt den nosa på dig innan du tar upp den. Håll den i kupade händer men båda händerna runt hela hamstern så den inte kan hoppa/ramla när du bär den. Tänk på att även lugna hamstrar kan bitas om de överraskas eller väcks abrupt. Hamstern tycker mycket om att röra sig, släpp den gärna på golvet i en hamsterhage då och då. Låt ej hamstern umgås med andra husdjur.

Om hamstern visar tecken på att må dåligt, t.ex. om den är onormalt slö, nyser, har diarré, dålig aptit eller onormal klåda rekommenderar vi att du kontaktar våran veterinär för råd/behandling.

Bra saker att ha:

Bur
Hus
Skålar
Vattenflaska

Bottenmaterial
Pellets/fröblandning
Borste
Godis

Hamsterhage
Toalåda
Sandbad
Gnagmaterial


Fler skötselråd