DVÄRGHAMSTER
Phodopus spp.
Det finns idag 4 arter av dvärghamster: Vintervit/Sibirisk Dvärghamster (Phodopus Sungorus), Cambells Dvärghamster (Phodopus Cambelli), Roborovski Dvärghamster (Phodopus Roborovskii) och Kinesisk Dvärghamster (Cricetulus griseus).
Vintervit/Sibirisk Dvärghamster, Cambells Dvärghamster och Kinesisk Dvärghamster är i de flesta fall lämplig att ha själv, man kan eventuellt ha flera tillsammans i en stor bur men man ska räkna med att det kan bli bråk och alltid ha extra bur om man behöver sära på dem. Roboroski Dvärghamstrar trivs ofta bra tillsammans och man kan ha flera, dessa är dock kända för att vara mycket livliga och lite svårare att få tama. Storleken varierar något mellan raserna; den Sibiriska och den Kinesiska Dvärghamstern blir ca. 9-10 cm långa men medans den Sibiriska väger ca. 55-65 gram är den Kinesiska mer långsmal och väger oftast inte mer än 25-35 gram, Cambells Dvärghamster blir något större (ca. 10-12 cm) och Roborovskis mindre (ca. 6-7 cm).
Dvärghamstern är nattaktiv och sover en stor del av dagen. Den blir könsmogen när den är 4-5 veckor (Roborovski 3-4 veckor) men honor bör inte paras innan de blivit 4 månader. Honan är dräktig ca 18-21 dygn. Dvärghamstern har en doftkörtel mitt på magen, som de använder att märka ut sitt hemområde, de har bra luktsinne, hörsel och är förmodligen ganska närsynta. Dvärghamstern har tänder som är specialiserade att gnaga med, tänderna växer hela livet, därför är det viktigt att den alltid har något att gnaga på, t.ex. pinnar eller leksaker i trä. De har känsliga kindpåsar som används till att lagra mat i, så kallat ”hamstra”.
Enligt lag måste dvärghamsterburen vara minst 0,09 kvadratmeter (t.ex. 40×25 cm) men den får gärna vara större. Som bottenmaterial kan man använda t.ex. alspån, kutterspån eller pappersströ i ett minst 5 cm tjockt lager så hamstern kan gräva. Burens bör rengöras 1-2 gånger i veckan. I buren ska finnas ett hus, gärna i naturmaterial, matskål och vattenflaska. Man kan även gärna ha ett hjul för hamstern att springa i (minst 15 cm då det ej är bra för hamstern att springa med krökt rygg), olika leksaker, rör, en skål med finkornig sand som hamstern gärna ”badar” i och en toalåda med klumpbildande sand där hamstern kan göra sina behov. Buren ska stå på en dragfri plats, ej i direkt solljus. Lämplig temperatur för en hamster är ca 18-23 grader.