Skötselråd – Guldhamster

Guldhamster

Mesocricetus Auratus

Guldhamstern härstammar från Syrien, den lever ca. 2-3 år, blir ca. 15 cm lång och väger oftast någonstans mellan 100 och 230 gram. Guldhamstern finns idag i flera olika färger och pälsvarianter; det finns tre grundtyper: guld, färgad korthår och långhårig hamster. Guldhamstern är nattaktiv och sover en stor del av dagen. Den blir könsmogen när den är ca. 4-5 veckor men bör inte paras före 5 månaders ålder. Honan är dräktig 15-18 dygn och för ca. 6-10 ungar. Guldhamstern är solitär = ensamlevande djur och kan vara mycket territoriska, könsmogna guldhamstrar kan därför inte leva tillsammans utan de måste ha egen bur. Guldhamstern har doftkörtlar placerade på höfterna, dessa använder de till att märka ut sina revir. Guldhamsterns tänder är specialiserade att gnaga med, för att inte slitas ut fortsätter de att växa hela livet, därför är det mycket viktigt att hamstern alltid har något att gnaga på. De har känsliga kindpåsar som används till att lagra mat i, så kallat ”hamstra”.

Enligt lagen måste guldhamsterns bur vara minst 0,12 kvadratmeter; kortaste sidan måste vara minst 25 cm och minsta tillåtna höjd på buren är 20 cm, men den får gärna vara större. Som bottenmaterial kan man använda t.ex. alspån, kutterspån eller papperströ i ett minste 5 cm tjockt lager så hamstern kan gräva. Buren bör rengöras 1-2 gånger i veckan. I buren ska finnas ett hus, gärna i naturmaterial, matskål och vattenflaska. Man kan gärna ha ett hjul för hamstern att springa i, det är dock viktigt att hjulet inte är för litet då det inte är bra för hamstern att springa med krökt rygg, för en guldhamster innebär detta ett hjul på minst 20 cm. Ett hjul i plast är att rekommendera över ett gjort av metall galler, då det finns en risk att hamsterns tassar fastnar i gallret. Hyllor, leksaker, rör, en skål med finkornig sand som hamstern gärna ”badar” i och en toalåda med klumpbildande sand där hamstern kan göra sina behov är också bra att ha, den behöver också ha något att gnaga på, t.ex. träpinnar eller leksaker i trä. Buren ska stå på en dragfri plats utan direkt solljus. Lämplig temperatur för en hamster är ca. 18-23 grader.

Guldhamstern är en allätare, den ska ha fri tillgång till hamsterpellets/fröblandning som grund och kan utöver detta få små mängder grönsaker, frukt, kokt ris, pasta, eller okryddat kokt kött lite då och då. Vid byte av foder blanda gärna det nya fodret med det som hamstern är van vid under en period för att undvika problem med magen. Man måste inte mata i matskålen utan kan variera utfodringsätt genom att t.ex. strö maten i buren eller lägga den i en aktiveringsleksak. Hamstern ska ha fri tillgång till rent vatten som byts dagligen, använd vattenflaska eller skål (om du har flaska är det bra att ha lite koll i början så hamstern faktiskt dricker ur den).

Med tålamod är guldhamstern oftast lätt att få tam. Ge den gärna små godbitar som den får ta i handen och låt den nosa på dig innan du tar upp den. Håll den i kupade händer men båda händerna runt hela hamstern så den inte kan hoppa/ramla när du bär den. Tänk på att även lugna hamstrar kan bitas om de överraskas eller väcks abrupt. Hamstern tycker mycket om att röra sig, släpp den gärna på golvet i en hamsterhage då och då. Låt ej hamstern umgås med andra husdjur.

Om hamstern visar tecken på att må dåligt, t.ex. om den är onormalt slö, nyser, har diarré, dålig aptit eller onormal klåda rekommenderar vi att du kontaktar våran veterinär för råd/behandling.

Bra saker att ha:

Bur
Hus
Skålar
Vattenflaska

Bottenmaterial
Pellets/fröblandning
Borste
Godis

Hamsterhage
Toalåda
Badsand
Gnagmaterial


Fler skötselråd