Ett sista farväl

Ett sista farväl

Alla djurägare ställs någon gång inför beslutet att ta farväl av sin älskade vän, antingen pga hög ålder, sjukdom eller andra omständigheter. Avlivning är ett svårt beslut att fatta, men det är upp till oss som djurägare att se till så att våra djur inte lider i onödan. Som veterinär kan jag rådgöra er om vad som är bäst för djuret, men det är alltid djurägaren själv som bestämmer.

När beslutet är fattat
Börja med att boka tid, detta gör ni enklast genom att ringa men det går även bra att komma förbi personligen under våra öppettider. Berätta gärna om ni har några specifika önskemål och ställ de frågor som ni funderar över.

Att tänka på inför besöket
Den person som kommer in med djuret ska kunna legitimera sig. Kan eller vill inte djurägaren själv närvara vid besöket ska han/hon skriva på en fullmakt om att det är deras vilja att djuret ska avlivas. En sådan blankett finns att skriva ut här.

Det är viktigt att kontakta sitt försäkringsbolag innan besöket om det är så att man vill kunna få ut pengar på en eventuell livförsäkring. Veterinären ska i dessa fall göra en grundligare undersökning av djuret och skriva på ett livintyg som sedan ska skickas in till försäkringsbolaget. För att intyget ska vara korrekt är det även viktigt att ta med sig stamtavla/pass/registreringsbevis eller liknande med uppgifter om djuret.

Om barn ska närvara vid besöket är det en god idé att förklara för dem vad som kommer att hända vid själva avlivningen. Tänk noga efter hur du själv kommer att reagera eftersom detta kommer att påverka barnens upplevelse av situationen.

Hur vill du att kroppen ska hanteras? Det finns fler alternativ att välja mellan. Du kan välja att ta med dig kroppen hem eller lämna den hos oss för kremering. Väljer man kremering finns det två möjligheter antingen allmän kremering då askan sprids i minneslund eller separat kremering då du får tillbaka askan i en träurna. Vi samarbetar med Mälardalens smådjurskrematorium. För ytterligare information gå in på deras hemsida www.malardalensdjurkrem.se.

Blanketter:
Begäran om avlivning
Fullmakt till avlivning

 

Djurkyrkogårdar i Stockholmsområdet

Eftersom det inte är tillåtet att begrava sitt sällskapsdjur utan tillstånd i stadsplanerat område (aska är i de flesta fall tillåtet att begrava hemma) finns möjligheten att välja en djurkyrkogård för ens bästa väns sista vila. Några olika djurkyrkogårdar i Stockholmsområdet kan ni se här nedan, läs mer på deras hemsidor.

Djurkyrkogården vid Kaknäs på norra Djurgården

Djurbegravningsplatsen i Täby Kyrkby

Stiftelsen Stockholms Djurkyrkogårdar